علمی، پژوهشی و فناوری

مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان اصفهان:

شیلات و آبزی‌پروری در اصفهان رکورد شکنی کرد

مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان اصفهان با اشاره به کارنامه موفق اصفهان در این بخش به برخی از مهمترین دستاوردهای این استان در تولید و خودکفایی کشور اشاره کرد و گفت: سرمایه‌گذاری‌های جدیددر این بخش به میزان تعاملات دستگاه‌های مختلف از جمله آب منطقه‌ای، محیط زیست و بانک‌ها بستگی دارد.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری اصفهان : محمد رضا عباسی مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار علم و فناوری پیرامون مبحث شعار سال «سرمایه‌گذاری برای تولید»،درابتدا به حدود چهار دهه فعالیت شیلات استان اشاره و اظهار کرد: طی این مدت فعالیت‌های ارزشمندی در راستای اهداف سازمان شیلات ایران و شیلات استان اقدامات برنامه‌ریری و در دو بعد مهم اقتصادی و اجتماعی اهداف پیگیری می‌شود.

وی گفت: در بعد اقتصادی برنامه‌ها و حرکت‌های خوبی در راستای اشتغال‌زایی، تولید، درآمدزایی پیگیری شده است که مبتنی‌بر بهره‌برداری بهینه از منابع آب‌های داخلی و انواع آب‌هایی که در استان وجود دارد شامل چاه‌ها و چشمه‌ها و قنات‌ها و رودخانه‌ها و همه این منابع مورد توجه قرار گرفته است و شیلات و امور آبزیان با هدف ارتقای بهره‌وری از این آب‌هایی که سال‌ها هدر می‌رفت یا صرفا در بحث کشاورزی مورد توجه بود؛ هدفمند جلو رفته است و الان همه استخرهایی که آب چاه‌ها و قنوات در آن ذخیره می‌شود بعنوان یک پتانسیل برای آبزی‌پروری محسوب می‌گردد البته باید تمهیداتی اولیه انجام شود تا علاوه بر اینکه آب برای کشاورزی ذخیره می‌شود، پرورش و تولید ماهی نیز انجام شود. 

وی بیان کرد: در حال حاضر تولید ماهی در رودخانه‌های سمیرم و فریدونشهر انجام می‌شود همچنین چاه های کشاورزی در سطح استان که آب شور یا لب‌شور دارد و عمدتا در مناطق شمال و شرق اصفهان هستند، در کوهپایه، هرند، ورزنه، خورو بیابانک، آران بیدگل، اردستان، برخی آب‌ها شور و غیر قابل استفاده برای کشاورزی هم هست که شیلات استان در راستای پرورش و تولید ماهی، مباحث ترویجی و آموزش‌ها را ارائه نموده و الان تولید ماهی در استخرهای دو منظوره و هم آبهای لب شور غیر قابل استفاده کشاورزی انجام می‌شود، و بهره‌برداری بهینه از آبهای موجود در بعد اقتصادی رقم خورده است.

خبرنگار : معصومه صادقی

شیلات و آبزی‌پروری در اصفهان رکورد شکنی کرد

چهار دهه فعالیت شیلات استان اصفهان با چندین دستاورد ارزشمند

عباسی تصریح کرد: شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان اصفهان در این سه چهار دهه فعالیتش به دستاوردهای بسیار خوبی دست یافته است، بطوریکه استان اصفهان با وجود اینکه در بحث آبزی‌پروری و صنایع شیلاتی و بازار جزو استان‌های ساحلی که دریا دارند، نیست، اما آنقدر در این حوزه موفق عمل کرده که به نوعی می‌توان گفت استان اصفهان دریا دارد.  

 

تولید ماهیان خوراکی استان اصفهان در سال 1403به 10هزار و700 تن رسیده 

مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان اصفهان، اعلام کرد: میزان تولید سالانه ماهیان خوراکی استان اصفهان در حال حاضر بالغ بر 10 هزار تن است. در سال 1403میزان تولید ماهیان خوراکی استان برابر 10 هزار و 700 تن بود که نسبت به برنامه توسعه و سال قبل آن با رشد 5 تا 10 درصدی همراه بوده است و این موفقیت حاصل تلاش مجموعه مدیریت و کارشناسان شیلات استان و آبزی پروران با ذوق و حضور سرمایه‌گذارانی است که در استان در این زمینه با ما همراه شده‌اند. 

 

بیشترین تولید استان اصفهان از نظر ماهیان خوراکی مربوط به ماهی قزل‌آلای رنگین کمان است  

وی تاکید کرد: بیشترین تولید استان اصفهان از نظر ماهیان خوراکی مربوط به تولید ماهیان قزل‌آلا است که الان محبوب مصرف مردم و همیشه در دسترس هم هست، کپورماهیان و ماهیان  گرم‌آبی و ماهیان خاریاری نیز از دیگر ماهیانی است که در استان اصفهان پرورش و تولید می‌شود. 

مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان اصفهان، گفت: ماهیان خوراکی سردابی (ماهی قزل‌آلا) در فریدونشهر ، ‌گلپایگان ، سمیرم و چادگان ، ورزنه و هرند که دمای آب زیر 20 درجه است و یا چاهایی که دمای آب زیر 20 درجه است، پرورش و تولید می‌شود و مناطقی که در استان دمای آب بالای 20 و 25 درجه است در اینها ماهی کپور پرورش و تولید می‌شود.  

 

پرورش ماهیان خاویاری و تولید خاویار از دستاوردهای مهم شیلات استان اصفهان است

عباسی افزود:  تولید ماهیان خاویاری هم در استان داریم که در آب‌های گرم تولید می‌شود و حتی آب لب شورهم جواب می‌دهد. تولید ماهیان خاویاری در مناطقی مثل کاشان‌، هرند‌، آران‌و بیدگل وگلپایگان‌ انجام می‌شود.

وی همچنین یکی از دستاوردهای مهم استان اصفهان را تولید ماهیان خاویاری است.

مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان اصفهان،  با بیان اینکه ماهیان خاویاری بیشتر در سواحل دریای خزر تولید می‌شود، گفت: تولید خاویار از ماهیان خاویاری 8 تا10 سال طول می‌کشد که خوشبختانه استان اصفهان در تولید خاویار هم موفق شده است و الان سالانه بالغ بر 100 تا 150 کیلوگرم خاویار در استان اصفهان تولید می‌شود.

 

موفقیت شیلات استان اصفهان با تولید سالانه بالغ بر 65 میلیون بچه ماهیان سردابی

عباسی افزود: یکی دیگر از دستاوردهای استان اصفهان در حوزه شیلات و آبزی‌پروری موفقیت در تولید بچه ماهیان سردابی است، پرورش و تولید ماهی سردابی( قزل‌آلا ) در استان اصفهان نیازمند بچه ماهی است، قبلا بچه ماهی مورد نیاز استان از شمال کشور و یاسوج آورده می‌شد، اما الان در تولید بچه ماهیان سردابی قزل آلا استان اصفهان به خودکفایی رسیده است، یعنی سالانه بالغ بر 65 میلیون بچه ماهی غزل آلا تولید می‌شود. این یک نوع سرمایه‌گذاری هم محسوب می‌شود. 

وی ادامه داد: در استان اصفهان مزارعی حد واسط وجود دارد که تبدیل تخم چشم زده ماهی به بچه ماهی را جهت تولید این ماهیان انجام می‌دهند و این دسترسی که ایجاد شده برای رشد تولید خیلی کمک کننده است و علاوه‌براینکه نیاز استان را تامین می‌کنند، یک مقداری هم به سایر استان‌ها مثل استان مازندران و دیگر استان‌ها صادر می‌گردد یعنی بچه ماهی سردابی به وفور داریم. 

 

موفقیت شیلات استان اصفهان برای تکثیر بچه ماهیان گرمابی  

وی با بیان اینکه قبلا نیاز استان اصفهان به بچه ماهیان گرمابی از شمال کشور تامین می‌شد، گفت: از حدود دوسال پیش برای تکثیر بچه ماهیان گرمابی در داخل استان اصفهان اقدامات خوبی شروع  و مجوز تکثیر به یک مزرعه در شهرستان مبارکه داده شده است و بچه ماهیان گرمابی استان اصفهان در سال 1405از داخل استان تامین خواهد شد که این هم یکی دیگر از موفقیت‌ها و دستاوردهای ما در بحث شیلات و آبزی‌پروری در استان اصفهان است. 

 

پیشگامی و موفقیت استان اصفهان در تولید و تامین تخم چشم زده ماهی قزل آلا در کشور

عباسی گفت: یک دستاورد بسیار مهم شیلات و امور آبزیان استان اصفهان موفقیت در تولید تخم چشم زده ماهی قزل آلااست. قبل از این نیاز تخم چشم زده استان و کشور بیشتر از خارج تامین می‌شد یعنی بیش از 400 میلیون عدد (قطعه) نیاز سالانه کشور به تخم چشم زده بود که خوشبختانه با درخواست و پیشگامی یکی از مزارع نمونه شهرستان فریدونشهر و هماهنگی انجام گرفته توسط شیلات استان و شیلات ایران با دانش‌ بنیان‌ها و دانشگاه‌ها اقدامات لازم انجام گرفت و برای اولین باردر فریدونشهر نسبت به تکثیر ماهی قزل آلا اقدام کردیم.  به این مزرعه یک مجوز 100 میلیونی برای تولید تخم چشم زده داده شده، نزدیک 90 میلیون تولید به دست آمد و حدود یک سوم نیاز کشور را تامین کردند، از حدود 5 سال پیش این کار انجام شده و این دانش در اختیار سایر استان‌ها نیز قرار گرفته است و کار را شروع کرده‌اند.  

 وی ادامه داد: ما در استان اصفهان این دستاورد بسیار مهم و مزرعه نمونه کشوری را داریم، صاحبان این مزرعه سرمایه‌گذاری و هزینه کرده‌اند؛ مجوز زنجیره تولید به این مزرعه داده شده و الان یک مجموعه محصول از تخم چشم زده و تکثیر بچه ماهی از مولدین، تولید لارو و بچه ماهی و ماهی بازاری و خوراک آبزیان را بصورت مکانیزه تولید می‌کنند. 

 

تامین 70 درصد نیاز تخم چشم زده کشور با همکاری اصفهان و صادرات آن به خارج از کشور 

عباسی اظهار کرد: یکی از افتخارات شیلات استان اصفهان تولید تخم چشم زده ماهی قزل آلا هست که  واردات و ارزبری از کشور را کم کرد. که اگر دو تا مرکز دیگر که در کشور راه اندازی شود دیگر نیازی به واردات تخم چشم زده نیست و این دستاوردی است که دانش آن در اصفهان و با سرمایه‌گذاری در این مزرعه شروع شد و الان 70 درصد نیاز کشور با همکاری اصفهان و سایر استان‌ها در خود کشور تولید می‌شود. و نکته جالب اینکه چند پارت تخم چشم زده برای اولین بار از کشور توسط این مزرعه استان صادر گردید

شیلات و آبزی‌پروری در اصفهان رکورد شکنی کرد

وی گفت: ضمنا یکی از دستاوردهای مهم دیگر شیلات استان هم تولید ماهیان زینتی ورتبه اول در کشور به تعداد بالغ بر 81 میلیون قطعه هست. 

 

فرهنگ‌سازی مصرف ماهی در اصفهان از 3 کیلوگرم به حدود 11 کیلوگرم طی 30 سال

عباسی در خصوص بعد اجتماعی شیلات و امور آبزیان، اظهار کرد: فرهنگ سازی برای مصرف ماهی در استان هم انجام شدهاست. در بحث میزان مصرف ماهی که در سال‌ 1374 دوسه کیلوگرم بود الان به حدود 11 کیلوگرم رسیده است در همین راستا تلاش‌هایی که صورت گرفته شامل ایجاد یکسری صنایع شیلاتی و تولید کنسرو ماهی و برپایی بازارچه‌های ماهی در اصفهان به کمک شهرداری‌ها بوده است همچنین اصفهان بارانداز ماهی هم هست، که در سبد مصرف مردم قرار می‌گیرد و هم در اصفهان هم سایر استان‌ها توزیع می‌شود. 

 

قطع برق چالش مهم شیلات و آبزی‌پروری   

وی با تاکیدبراینکه باید کمک کنیم مشکلات تولیدکنندگان را رفع کنیم تا تولید ماهیان خوراکی بیشتر شود، گفت: محدودیت‌ها و چالش‌هایی برای سرمایه‌گذاری در تولید ماهیان خوراکی وجود دارد که باید برای رفع آن دولت کمک کند. بعنوان مثال قطع برق در سرمایه‌گذاری پرورش ماهی یک چالش است، باعث تلفات و خسارت به سرمایه‌گذاران این حوزه می‌شود مضافا اینکه برای سرمایه‌گذاری‌های جدید کسی جرات نمی‌کند. 

مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: قطعا هر مزرعه‌ای نیاز به ژنراتور دارد و باید توجه داشته باشیم وقتی بحث سرمایه‌گذاری برای تولید ماهیان مطرح می‌کنیم، به خودی خود فعالیت بسیار پرزحمتی است، و اگر قطع برق هم باشد برای‌شان استرس ایجاد می‌کند، بنابراین کمک به تامین سرمایه و تسهیلات بانکی برای این حوزه بسیار ضرورت دارد. 

 

سرمایه‌گذاری برای شیلات و آبزی‌پروری به میزان تعاملات دستگاه‌های بستگی دارد

وی بعنوان کلام پایانی گفت: بضاعت نیروی انسانی بخش شیلات و  امور آبزیان جهاد کشاورزی استان اصفهان ضعیف شده نیروهای قدیمی بازنشست شده‌اند نیروهای جدید باید جایگزین شود. همچنین آموزش و تسهیلات و اعتبار نیاز هست که بانک ها باید کمک  کنند. ما همه تلاش‌مان را می‌کنیم که تولید کنندگان به مشکلی برنخورند ازاین جهت هم یک نکته بسیار مهم این است که برای تولید تعاملات سایر دستگاه‌ها از جمله آب منطقه‌ای برای تخصیص ومجوز های آب، محیط زیست و بانک‌ها بسیار نیاز هست اگر این تعاملات انجام شد مسیر سرمایه‌گذاری برای تولید هموارتر می‌گردد. 

 انتهای پیام/

https://stnews.ir/short/N2Aog
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: