پزشکی و سلامت

افزایش احتمال اختلالات عصبی در رژیم‌های پر پروتئین!

تحقیقات جدید محققان دانشگاه ژنو نشان می‌دهد که رژیم‌های غذایی پر پروتئین می‌توانند باعث اختلالات عصبی شوند.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری : این رژیم‌ها که اغلب به عنوان رژیم‌های «پالئولیتیک» شناخته می‌شوند، در کنترل وزن و تثبیت دیابت نوع ۲ مفید هستند. با وجود این، مصرف بالای پروتئین باعث تولید آمونیوم بیش از حد می‌شود، که می‌تواند به کبد فشار بیاورد و در نهایت باعث اختلالات عصبی شود.

محققان تأکید می‌کنند که برای پیروی از این نوع رژیم‌ها، ارزیابی دقیق سلامت متابولیک و فعالیت آنزیم گلوتامات دهیدروژناز ضروری است.

امروزه محبوبیت رژیم‌های غذایی با پروتئین بالا، که اغلب به عنوان «پالئولیتیک» شناخته می‌شوند، در حال افزایش است. محققان دانشگاه ژنو (UNIGE) اثرات این رژیم‌ها را با استفاده از موش‌های آزمایشگاهی بررسی کرده‌اند.

اگرچه این رژیم‌ها برای کنترل وزن و تثبیت دیابت نوع 2 مفید هستند، اما خطراتی هم دارند. میزان بالای مصرف پروتئین به طور قابل‌ توجهی باعث افزایش تولید آمونیوم می‌شود که می‌تواند کبد را بیش از حد بارگیری کند. افزایش سطح آمونیوم ممکن است باعث اختلالات عصبی و در موارد شدید، کما شود. این یافته‌ها که در مجله Journal of Biological Chemistry منتشر شده است، توصیه می‌کند که هنگام دریافت چنین رژیم‌هایی احتیاط لازم در نظر گرفته شود.

دیابت نوع 2 یک بیماری متابولیک است که در دنیای امروزی به طور مداوم در حال افزایش می‌باشد. به دلیل سبک زندگی کم تحرک و رژیم غذایی نامناسب، پانکراس آسیب‌دیده برای تنظیم سطح قند خون تلاش می‌کند. در حالی که درمان‌های فعلی به کنترل پیشرفت این بیماری کمک می‌نماید، اما درمانی برای دیابت نیستند. کاهش وزن اغلب بخشی ضروری از درمان است.

پیر میکلر، که رهبری این تحقیق را بر عهده داشت، توضیح داد: «رژیم‌های غذایی غنی از پروتئین‌های حیوانی یا گیاهی می‌توانند برای تثبیت دیابت نوع 2 و مدیریت وزن استفاده شوند. آنها از رژیم‌های غذایی مبتنی بر گوشت در دوران نوسنگی‌ الهام گرفته شده‌اند. اما این رژیم‌ها چه تأثیری بر بدن دارند؟ آیا بی‌ضرر هستند؟ این موضوعی است که ما تصمیم به کشف آن گرفتیم.»

کبد تحت فشار

آمونیوم یک محصول زائد طبیعی از تجزیه پروتئین است، که توسط آنزیم گلوتامات دهیدروژناز (GDH) در کبد حذف می‌شود. در صورت اضافه بار پروتئین، آنزیم GDH تحت فشار قرار می‌گیرد.

در راستای مطالعه تأثیر رژیم‌های غذایی با پروتئین بالا، تیم تحقیقاتی پیر میکلر برای موش‌های سالم و موش‌هایی که فاقد آنزیم GDH در کبد خود بودند، رژیم غذایی حاوی پروتئین مشابه رژیم پالئولیتیک در نظر گرفتند.

دانشمندان مشاهده کردند که در موش‌های سالم، اگرچه پروتئین اضافی تولید آمونیوم را افزایش می‌دهد، کبد این مقدار اضافی را به دلیل عملکرد آنزیم GDH که آمونیوم را قبل از ایجاد آسیب سم‌زدایی می‌نماید، کنترل می‌کند. در مقابل، موش‌هایی که فاقد آنزیم GDH هستند، کبد قادر به حذف بیش از حد آمونیوم سمی حاصل از پروتئین‌ها نبود. تغییر رژیم غذایی چند روزه برای مشاهده پیامدهای اصلی کافی است.

احتیاط کنید

این نتایج نشان می‌دهد که در مورد آنزیم‌های ناکارآمد GDH، رژیم‌های غذایی با پروتئین بالا ممکن است باعث افزایش مضر آمونیوم شوند.

آمونیومی که توسط کبد دفع نمی‌شود، ممکن است باعث اختلالات شدید، به ویژه اختلالات عصبی شود. انجام یک آزمایش خون ساده می‌تواند فعالیت GDH را ارزیابی کند.

پیر میکلر اعلام کرد: مهم است که برای پیروی از یک رژیم غذایی با پروتئین بالا، به خوبی از تمام پیامدهای آن آگاه باشید و احتیاط را در اولویت قرار دهید.»

https://stnews.ir/short/NE9WX
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: