مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، با اشاره به اینکه در راستای ابلاغ وزارت بهداشت جهت همکاری با بسیج جامعه پزشکی برای راهاندازی مراکز نفس در 13 شهرستان استان اصفهان مرکز نفس ( برای حفظ حبات جنین) راهاندازی شده است، اعلام کرد: تا این تاریخ 663 مورد به این مراکز مراجعه کردهاند که از این تعداد 509 مورد مشاورهها موفق بوده، تا الان حاصل این اقدام خداپسندانه 228 تولد است و بقیه هم امسال به دنیا خواهند آمد.
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری اصفهان: مصطفی رضایی معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نشست خبری «بزرگداشت هفته ملی جمعیت» گفت: دبیرخانه ستاد هماهنگی جوانی جمعیت در مرکز بهداشت اصفهان واقع شده و موضوعاتی مانند هفته ملی جمعیت، آخرین آمار جمعیتی، اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و چالشها و راهکارها را پیگیری می کند.
جوانی جمعیت از مهمترین مطالبات وزارت بهداشت از دانشگاه های علوم پزشکی است
وی همچنین به شعار «همه برای ایران جوان» هفته ملی جمعیت و اینکه که تلاش برای افزایش نسل جدید و جوان شدن نیروی انسانی کشور و حمایت از خانواده، یکی از ضروریترین فرائض مسئولان و آحاد جامعه است، را یادآور گردید و افزود: همچنین جوانی جمعیت از مهمترین مطالبات وزارت بهداشت از دانشگاه های علوم پزشکی است.
رضایی ترویج ازدواج بهنگام، زایمان طبیعی ایمن، مقابله با ناباروری، تحکیم خانواده و تقویت هویت مادری را نیز بعنوان محورهای هفته جمعیت مورد اشاره قرار داد و گفت: همه این محورها در راستای ارتقاء، پایداری اجتماعی و افزایش جمعیت طراحی شدهاند.
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: کشور ایران به لحاظ جمعیتی رتبه هجدهم در جهان را دارد، رتبه نهم در آسیا و رتبه سوم در منطقه که این رتبه بعد از پاکستان و مصر و با اندکی اختلاف، قبل از ترکیه است.
رضایی اظهار کرد: "چشم انداز جمعیت جهان برای کشورها تدوین شده و در سال 2050 پیشبینی شده که اگر شرایط به همین منوال باشد ایران سالمندترین کشور در منطقه خواهد شد و حتما همه باید دست به دست هم بدهیم.
وی نرخ باروری کل در جهان ، آسیا و ایران را هم مورد اشاره قرار داد و گفت: این نرخ روبه به کاهش هست و وضغیت ایران نسبت به جهان و در مقایسه با آسیا وضعیت نگران کنندهتری دارد.
وی گفت: برای ایران طی 10 سال باروری بیش از 6 فرزند به کمتر از 3 فرزند رسید، در حالی که این بازه زمانی در انگلیس 95 سال، در امریکا 82 سال، یونان 70 سال، ترکیه 27 سال بوده است.
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همچنین نرخ باروری فرزند به ازای هر مادر را مورد اشاره قرارداد که ایران به سرعت جایگاه خودش را از دست داده و گفت: ایران در 1396 از کشورهای جوان خارج و از یک کشور جوان به یک کشور میانسال تبدیل شد.
رضایی گفت: نسبت زنان در سن باروری به موالید در 1365 تعداد 10 میلیون زن واجد شرایط باروری داشتیم و 2 میلیون فرزند و این در 1395 شد 22 میلیون زن واجد شرایط باروری که 1.5 میلیون فرزند متولد میشد.
وی با اشاره به مقایسه نرخ باروری کل متوسط تعداد فرزندان زندهای که هر زن در سنین باروری خود 15 تا 49 سالبه دنیا میآورد، گفت: در سال 1368 شروع سیاستهای تنظیم خانواده بود افت شدید جمعیت را به دنبال داشت، اما اکنون در سال 1400قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت شروع شد که یک افزایش بسیار بسیار ناچیزی داشتیم و طبق پیشبینی نرخ رشد جمعیت در 1409 به بعد اگر به همین منوال باشد، ایران رشد منفی خواهد داشت.
ایران طی 45 سال ایران 10 سال پیرتر شد
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: میانگین سنی جمعیت در کشور طی سالهای 1355 تا 1400 یعنی در 45 سال ایران 10 سال پیرتر شده است و نکته مهم اینکه تفاوت ایران با سایر کشورها در سالمندی جمعیت هم این است که در ایران برخلاف کشورهای غربی سالمندی جمعیت قبل از توسعه یافتگی اتفاق افتاده است.
رضایی به روند نزولی میزان باروری کلی در استان اصفهان هم اشاره کرد و گفت: در اصفهان نیز آمارها نگرانکننده است بطوریکه در سال ۱۳۹۹، تعداد موالید ۷۵ هزار نفر بود، اما در سال ۱۴۰۳ این رقم به ۴۸ هزار نفر کاهش بافته است.
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همجنین درصد سالمندی استان اصفهان در مقایسه با میانگین کشوری را بالاتر اعلام کرد و گفت: برخی شهرستانها مانند بویین میاندشت و خوانسار بالاترین سهم سالمندی را دارند.
رضایی با بیان اینکه در اصفهان فاصله ازدواج تا تولد نخستین فرزند به 5 سال رسیده است، افزود: براساس پیشبینیها، نرخ رشد جمعیت ایران در سالهای آینده منفی میشود و میانگین سنی جامعه به شکل قابل توجهی افزایش مییابد برای همین هم لازم است نگاه ملی، وفاق اجتماعی و همکاری همهجانبه برای تقویت بنیان خانواده، تسهیل ازدواج و حمایت از فرزندآوری صورت بگیرد.
معکوس کردن روند کاهش جمعیت با اجرای طرحهای فرهنگی، بهداشتی و حمایتی
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: اصفهان اگرچه هنوز در میان استانهایی دارای نرخ باروری بالاتر از میانگین کشوری نیست اما امید میرود با اجرای طرحهای فرهنگی، بهداشتی و حمایتی، این روند معکوس شود و آینده جمعیتی مطلوبتری برای کشور و استان رقم بخورد.
بار عظیم قانون جوانی جمعیت بر دوش معاونت بهداشت
حمید گله داری معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این نشست در ابتدا به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اشاره کرد و گفت: بیش از ۶۰ درصد وظایف قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بر عهده وزارت بهداشت است و حدود ۲۶ درصد کار بطور مستقیم به معاونت بهداشت دانشگاهها واگذار شده است و بار عظیمی بر دوش معاونت بهداشت است و قرارگاه هم در حوزه معاونت بهداشت است.
وی با اشاره به اینکه ویژگیهای کلی قانون ترغیب، تشویق و تسهیل ازدواج بهنگام به ویژه در جوانان است و ترغیب، تشویق و تسهیل فرزندآوری به موقع و متعدد، اعطا امتیازات ویژه به فرزندآوری سوم و بیشتر، ارتقا کرامت مادری و ارزشمندی فرزند آوری در نگاه مدیران و عموم مردم است، به اقدامات معاونت بهداشت اصفهان اشاره داشت و گفت: مهمترین قسمت آموزش و فرهنگ سازی و مشاوره فرزندآوری است. هفته قبل نیز در جلسه با مدیران روابط عمومیها براین موضوعات تاکید شدچون لازم است نگرشها تغییر کند و سواد سلامت افزایش پیدا کند؛ نقش روابط عمومیها مهم است.
وی افزود پیشگیری، تشخیص و درمان ناباروری، ترویج زایمان طبیعی، پیشگیری و کنترل سقط خودبخودی و عمدی، برنامه های مراقبتی و حمایتی، تسهیلات برای کارکنان و دانشجویان، و پژوهش اینها رویکردهای اصلی ما بوده است که کار را پیش بردیم . در آموزش و فرهنگ سازی 48مربی هادیان زندگی تربیت کردیم. کلیه ارائه دهندگان خدمت بصورت حضوری و مجازی در کلاسهای ما شرکت کردند کل پرسنل ما. در فرهنگ سازی عمومی هم فضا سازی محیطی در تمامی اماکن وابسته به دانشگاه برای ترغیب فرزندآوری و افزایش جمعیت انجام شده و شعارهایی مثل یک یا دو بچه کافی است کلا پاک شده. 30 هزار پوستر و 38 دیوار نویسی هم انجام شده. همچنین اعضای هیئت علمی در 76 برنامه تلوزیونی و 120 برنامه رادیویی شرکت کردند. بیش از 20 هزار دقیقه سریال و موشن گرافی و تیزر داشتیم، 8 هزار عنوان خبری منتشر شده، دو جشنواره، جشنواره فرهنگی هنری " ایران جوان بمان" با همکاری اداره کل آموزش و پرورش برگزار شده، انعقاد تفاهم نامه با جمعیتهای مردمی از دیگر اقدامات است و طرح رجال یا رویداد جوان سازی ایران بوده که در شهرستان های نایین، نطنز، شاهین شهر، خمینی شهر و لنجان انجام شده و طرح آمایش امید هم که از طریق وزارتخانه به ما ابلاغ شده طرح جامع و کاملی است که اجرای آن را دنبال می کنیم.
گله داری در حوزه مشاوره هم اظهار کرد: مشاوره فرزندآوری با زنان متاهل در سنین باروری بوده که براساس مشاورههایی که انجام و منجر به موالید شده ما پرداخت کارانه پلکانی مشاوره فرزندآوری به ارائه دهندگان خدمت در سال های 1401 و 1402 داشتیم بر اساس تعداد مشاوره منجر به فرزندآوری که همراه با افزایش موالید بوده است. اعزام 19 نفر از مراقبین سلامت و بهورزان فعال به مشهد مقدس، برنامه ریزی جهت تقدیر از مراقبین سلامت و بهورزان فعال در نماز جمعه شهرستانهای تابعه، برگزاری جشن در بهمن ماه برای تقدیر از مراقبین و بهورزان فعال و مادران اهدا کننده شیر مادر، مراقبین و پزشکان فعال در برنامه مراقبت از سالمندان و خانواده با شکوه دانشگاه.
نرخ ناباروری اولیه در اصفهان ۹.۶ درصد و ناباروری ثانویه ۱۲.۲ درصد است
وی در مورد شیوع ناباروری در استان گفت: نرخ ناباروری اولیه در اصفهان ۹.۶ درصد و ناباروری ثانویه ۱۲.۲ درصد است که پایینتر از میانگین کشوری برآورد میشود اما یکی از رویکردهای ما درمان ناباوری بوده؛ جمعیت زنان 10 تا 54 ساله شوهرداری که میتوانند باردار شوند 960 هزار نفر هست، که 840 هزار نفر 15 تا 49 شوهردار هستند و شیوع ناباروری اولیه 9.5 درصد 79 هزار نفر و ناباوری ثانویه 99 هزار نفر بوده. در سطح یک ما بحث پیشگیری و تشخیص و درمان ناباوری ادغام شده و در برنامههای حوزه بهداشت که موارد مشکوک را شناسایی کردیم و ارجاع دادیم به سطح دو و سه ناباوری.
وی همچنین در خصوص حیات جنین و پیشگیری از سقط گفت: بیشترین دلایل براساس مطالعات اول نخواستن فرزند بیشتر بوده 41 درصد، بعد مشکلات مالی، بد موقع بودن بارداری و ارتباط با فردی غیر از همسر، خشونت از طرف همسر یا بستگان و سایر. و فراوانی روشهایی که در مورد سقط بوده داروهای شیمیایی بعد داروهای گیاهی که در جلسه استانداری در کنترل بویژه عطاریها تاکید شد.
راه اندازی مرکز نفس در 13 شهرستان استان اصفهان
وی افزود: برنامههایی که ما داشتیم ادغام برنامه بوده، آموزش جوانان و میانسالان بر اساس آموزههای طب ایرانی؛ تقویت مراقبتهای نیمه اول بارداری و اضافه شدن مراقبت نیمه اول بارداری از زمان تشخیص بارداری تا 5 هفته و 6 روز، برنامه ریزی جهت کنترل موارد مرتبط با شغل با هماهنگی با صنایع و بهداشت حرفه ای؛ تشکیل کارگروه پیشگیری و کنترل سقط عمدی و کارگروههای تخصصی آن.
ابلاغ وزارت بهداشت برای همکاری معاونت بهداشت در همکاری با مرکز نفس
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، گفت: بحث مرکز نفس را نیز داریم که با همکاری بسیج جامعه پزشکی است و اخیرا وزارتخانه به ما ابلاغ کرده که در تامین فضا و نیرو همکاری داشته باشیم و در 13 شهرستان راه اندازی شده در بقیه شهرستانها هم در دست اقدام است.
228 مورد تولد از مشاوره مرکز نفس در استان اصفهان
گله داری اعلام کرد: کل مواردی که مراجعه کردن به مراکز نفس مجموعا 663 مورد بوده 509 مورد مشاوره موفق، موفقیت 78 درصد که بچههایی که از این مشاوره ها تا الان به دنیا آمدند 228 مورد بوده بقیه هم امسال به دنیا خواهند آمد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، تقویت مراقبتهای مادران باردار در واحدهای بهداشتی، ارتقا مراقبت پیش از بارداری، بارداری و پس از زایمان، برگزاری 39 دوره آموزشی در راستای ارتقا مهارت در بهداشت و درمان، تاکید بر رعایت منشور کرامت مادر؛ رایگان بودن خدمات بستری و سرپایی کودکان زیر 7 سال را از دیگر اقدامات عنوان کرد.
مرگ و میر مادران باردار در اصفهان پایین تر از میانگین کشوری
وی افزود: در خصوص مرگ و میر مادران باردار در کشور خوشبختانه آمار ما نسبت میانگین کشور پایینتر هستیم و ضمن اینکه 1400 که بالاترین را داشتیم حدود 18 مورد یا 34 در 100هزار تولد زنده ، الان رسیده به 6.9 در 100 هزار تولد زنده. سه مورد مرگ مادر باردار سال قبل اتفاق افتاده. در خصوص حمایتهای تغذیهای از مادران باردار و کودکان زیر 5 سال و همچنین ارائه وام و مسکن همن کارهای خوبی انجام شده.
زمان طلایی مدیریت ابر بحران جمعیت حداکثر 6 تا 7 سال
رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان گفت: زمان طلایی باقیمانده برای مدیریت ابر بحران جمعیت کشور حداکثر 6 تا 7 سال آتی است که برآمده از موالید دهه 1360 است.
تدوین نقشه راه جمعیتی استان اصفهان در استانداری
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان نیز در نشست خبری بزرگداشت هفته جوانی جمعیت، شرح مختصری از اقدامات کلیدی این معاونت ارائه کرد و گفت: یکی از این اقدامات تدوین نقشه راه جمعیتی استان است و حاصل جلسات هیات اندیشهورز در بخش دولتی و کُنشگران مردمی بوده و با دستور استاندار برای تأمین مالی آن برنامهریزی شده و قرار است شهرستان به شهرستان و حتی روستا به روستا اجرای آن را دنبال کنیم.
مریم فاتحیزاده با اشاره به تشکیل ستاد اصلی با حضور استاندار و نمایندگان دستگاهها گفت: در شهرستانها نیز فرمانداران با همکاری دستگاههای مختلف، کمیتههای نظارت و بازدید تشکیل دادهاند که وظیفه بررسی اجرای بندهای مرتبط با قانون جوانی جمعیت را بر عهده دارند و آنها بر موضوعاتی مانند قوانین مربوط به بانوان شاغل، مهدکودکها و سایر خدمات مرتبط نظارت میکنند.
آمار بهروز ثبت احوال به آگاهسازی و ایجاد دغدغه در باره مسائل جمعیتی کمک کرد
فاتحی زاده گفت: آمار بهروز ثبت احوال باعث شده است بسیاری از فرمانداران و مدیران استانی در آگاهسازی و ایجاد دغدغه در باره مسائل جمعیتی موفق باشند.
مدیرکل امور بانوان استانداری اصفهان به برگزاری دورههای آموزشی تربیت مربی تخصصی جمعیت و مربیان تحولآفرین اشاره کرد و افزود: این دورهها به فرمانداریها ابلاغ شده است و دهیاران، بخشداران و مراکز بهداشت درگیر هستند و بصورت چهره به چهره به پیگیری مسائل جمعیتی میپردازند.
فعال شدن میز خدمت دستگاهها برای رفع مشکلات اجرای قانون
فاتحی زاده اظهار داشت: تاکنون نمایشگاههای متعدد جمعیتی، جلسات متعدد تخصصی با کارشناسان حوزه مسکن، بانکها و سایر نهادها برگزار و میز خدمت دستگاهها فعال شده است تا مشکلات اجرای قانون برطرف شود.
وی با اشاره به اهمیت حمایت مالی و فرهنگی از خانوادهها خاطرنشان کرد: کمیته امداد، ستاد فرمان امام و بنیاد برکت به خانوادهها کمک میکنند و وامهای فرزندآوری پرداخت شده است.
توقف و بهبود روند کاهشی جمعیت با تغییر نگرش فرهنگی و حمایتهای مستمر
فاتحیزاده با تاکید بر ضرورت همکاری همه دستگاهها و مسوولان گفت: با تغییر نگرش فرهنگی و حمایتهای مستمر، میتوان امیدوار بود که روند کاهشی جمعیت متوقف و بهبود یابد.
ضرورت بازنگری قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
پژمان عقدک سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این نشست روندی که در جامعه وجود دارد و خانمها بیشتر عمر خودشان را بر ادامه تحصیل اختصاص میدهند و بعد از آن هم دنبال اشتغال و استقلال مالی میروند، را مورد اشاره قرار داد و گفت: با تمرکز بر تحصیل و اشتغال فرصت فکر کردن برای ازدواج را از دست میدهند و وقتی زنان جامعه به سمت ادامه تحصیل، اشتغال، استقلال میروند، فرصت مهم از دست می رود یکی ار تبعات آن همین است که یا ازدواج نمیکنند یا دیر ازدواج میکنند یا وقتی ازدواح میکنند فرزند نمیآورند که این موضوعات در ابعاد اجتماعی و فرهنگی باید مورد توجه قرار گیرد.
مداخلهای مهم برای مسئله جمعیت؛ افراد قبل از اینکه مراحل تحصیلی را تکمیل کنند ازدواج کنند
وی افزود: در سالهای 1360 تا 1370 یک جمعیت 10 تا 15 میلیون جمعیت به کشور ما اضافه شد و همیشه به جوانی جمعیت افتخار می کردیم؛ اما فرصت را بخوبی استفاده نکردیم به کمبودهایی هم خوردیم. بعد هم بنا به نیاز که ایجاد شده بود کارهای مختلف انجام گرفت از جمله دانشگاهها ایجاد و توسعه داده شد، و جمعیتی از جوانان ایجاد شده که مدرک تحصیلی بالا دارند؛ مداخلهای که الان پبشنهاد میشود این است که افراد قبل از اینکه مراحل تحصیلی را تکمیل کنند ازدواج کنند. عقدک همچنین معتقد است که 60 درصد مشکلات جمعیت به سلامت برنمی گردد و قانون حمایت از خانواده جوانی جمعیت نیازمند بازنگری است.
انتهای پیام/
معصومه صادقی
1403/03/22 12:22
1403/03/21 17:29
1403/03/21 14:06
1403/03/21 14:03
1403/03/21 13:04
1403/03/21 13:02
1403/03/21 12:48