پزشکی و سلامت

روش نوین درمان بیماری های خاص

سلول درمانی و ژن درمانی، هر دو روش‌های بسیار کارآمد در درمان بیماری‌های ژنتیکی هستند و می‌توانند با جایگزین کردن سلول‌های جدید و سالم، بجای سلول‌های تخریب شده و معیوب، علائم بیماری را به راحتی کاهش دهند.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مرکزی؛ سلول درمانی یا Cell Therapy، نوعی روش درمانی با استفاده از سلول‌های بنیادی و سلول‌های زنده است که باعث بهبود بیماری‌های سخت و انواع سرطان‌ها می‌شود. در این درمان، سلول‌های زنده یا سلول‌های بنیادی به بیمار تزریق شده تا جایگزین سلول‌های آسیب دیده شده و بیماری را کاهش دهند. این سلول‌ها به دو دسته سلول‌های پرتوان و چندتوان تقسیم بندی شده و هر کدام از آنها قابلیت تبدیل شدن به نوع خاصی از سلول‌ها در بدن را دارند. البته سلول‌های چند توان تا حدودی محدودتر از سلولهای پرتوان بوده و نمی‌توانند به انواع زیادی از سلولها تبدیل شوند. به طور مثال، سلولهای T شکل می‌توانند به عنوان سلول‌های ایمنی به بدن تزریق شده و به کمک سلول‌های واسطه به مبارزه با سلول‌های سرطانی بپردازند. در واقع این سلول‌ها در دوران شیمی درمانی و روش‌های درمانی تومورهای سرطانی بسیار موثر خواهند بود.

ژن درمانی یا Gene therapy، در مفهوم کلی یک رویکرد پزشکی است که از ساختارهای ژنی جهت پیشگیری از بروز علائم بیماری در فرد مبتلای بدون علامت، و یا درمان بیماری های ژنتیکی استفاده می کند. این تکنیک به پزشکان اجازه می دهد تا به جای استفاده از روش های درمانی سنتی مانند دارو و جراحی و ...، بیماری های ژنتیکی را با دستکاری هدفمند و ویرایش ساختار ژنها درمان کنند. در این فرآیند، با توجه به عامل بیماری، به بدن دستور می دهند تا پروتئین های طبیعی و مطلوب را از روی ژن ویرایش شده تولید کند.

به عبارت دیگر، در فرآیند ژن درمانی، مواد ژنتیکی به سلول های بدن فرد مبتلا منتقل می شود. سپس این ماده ژنتیکی نحوه تولید پروتئین را در سلول‌های بدن فرد مبتلا تغییر می‌دهد.

 دکترمهدی پیرصالحی رئیس سازمان غذا و دارو گفت: دنیا به سمت فناوری‌های جدیدی مانند سل‌ تراپی و ژن‌ تراپی حرکت کرده و ایران نیز در این حوزه‌ها ورود جدی داشته است، اکنون چند داروی سل‌ تراپی در کشور مجوز دریافت کرده‌اند و در زمینه ژن‌ تراپی نیز برخی داروها در مرحله مطالعات بالینی قرار دارند.

وی اظهار داشت: ۹۹ درصد داروی مورد نیاز کشور در داخل تولید و تنها بخش کوچکی از طریق واردات تأمین می‌شود. همچنین علاوه بر داروهای متداول، در حوزه بیوتکنولوژی نیز توانسته‌ ایم همپای کشورهای پیشرفته دنیا حرکت کنیم.

معاون وزیر بهداشت افزود: امیدواریم با بهره‌ گیری از هوش مصنوعی، همگام با تحولات جهانی، صنعت داروسازی کشور را بیش از پیش توسعه دهیم.

در آزمایشگاه ژنتیک مراکز تحقیقاتی ژن درمانی در ایران، مطالعات در زمینه مهندسی ژنتیک برای بهبود بیماری هایی مانند فیبروز کیستیک، هموفیلی، دیستروفی عضلانی، و کم‌ خونی داسی شکل و سرطان ها و همچنین عفونت های ویروسی نظیر ایدز، حال انجام است.

روش نوین  درمان بیماری های خاص
روش نوین  درمان بیماری های خاص
https://stnews.ir/short/VbjJg
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: