پزشکی و سلامت

علم و فناوری گزازش میدهد:

ماه مهر و نکات مهم در تغذیه دانش‌آموزان

بوی مهر و درس و مدرسه می آید. باید ریتم زندگی را تغییر داد و برای فصلی جدید آماده شد. بچه ها و بخصوص سال اولی ها نیاز به کمک شما دارند تا بتوانند خود را با این تغییرات وقف دهند.

به گزارش علم و فناوری  از شیراز، مهرماه همیشه برای جدایی روزهای راحت تقویم و قدم گذاشتن در جاده درس در اکثر اوقات شروعی دشوار تلقی می شود، مخصوصا برای بچه ها در سال های ابتدایی تحصیل، جدایی از خانواده، تطبیق ساعت خواب و بیداری متناسب با زمان مدرسه، پذیرفتن مسوولیت که با گذشت هر سال شکل جدی تری به خودش می‌گیرد و در نهایت کار و تلاش بیشتر و استراحت و تفریح کمتر همه از مواردی است که مهر ماه را متفاوت ساخته است. 

 

زنگ مدرسه همزمان نوید برای شروع فصل علمی ، هشدار مهمی برای تغییر و توجه است، وقت آن رسیده با شروع مهر ماه و آغاز یک سال تحصیلی جدید، تصمیم های مهم و اساسی برای هر چه بهتر سپری شدن این ایام بگیریم. 

 

همه ما خوب میدانیم که برای فعالیت های جسمی و ذهنی تامین سوخت مضاعف برای بدن از اولویت است، در پژوهش های چند سال اخیر، عدم تمرکز، ضعف یادگیری، رخوت و سستی، پایین آمدن سطح توجه و پرخاشگری و عدم کنترل اعصاب ارتباط مستقیمی با یک تغذیه نا متناسب برای فرد در حال آموزش دارد از این رو بر آن شدیم. 

 

ارتباط تغذیه و یادگیری

علی سیمکانپور کارشناس تغذیه و رژیم درمانی شبکه بهداشت و درمان شهرستان فراشبند در گفت‌وگو با خبرنگار علم و فناوری گفت: در تغذیه ، یکی از مسائلی است که کمک شایانی در یادگیری بهتر به دانش آموزان می کند، البته تغذیه در منزل و همین طور میان وعده هایی که در مدرسه صرف می شوند هر دو در یک سو عمل می کنند و نمی توان از تغذیه میان وعده هایی که در زنگ های تفریح استفاده می شود، چشم پوشی کرد زیرا این تغذیه نیز بسیار اهمیت دارد. 

 

وی ادامه داد: باید به تغذیه دختران بیشتر توجه داشت زیرا دختران با ورود به سن بلوغ و شروع دوران قاعدگی نیاز بیشتری به مواد مغذی ،پروتئینی دارند. 

 

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: تغذیه با توجه به نوع فعالیت کودکان و دانش آموزان متفاوت است. بنابراین هرچه میزان فعالیت بدنی دانش‌آموز بیشتر باشد طبعا به انرژی بیشتری نیاز دارد که این انرژی توسط کربوهیدرات ها که عمدتا در نان و غلات وجود دارند تامین خواهد شد البته چربی‌ ها نیز منابع تامین کننده انرژی هستند. 

 

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی شبکه بهداشت و درمان فراشبند در ادامه بیان کرد: تغذیه دانش ‌آموزان یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر سلامت جسمی و روانی آن‌ها است. کودکان در سنین مدرسه به مواد غذایی متنوعی نیاز دارند که بتواند نیازهای رشد فیزیکی و ذهنی آن‌ها را تأمین کند. اصول تغذیه‌ ای برای دانش‌آموزان شامل مصرف متعادل از گروه‌های غذایی مختلف مانند پروتئین‌ها، کربوهیدرات‌ها، چربی‌های سالم، ویتامین‌ها و مواد معدنی است.

 

وی ادامه داد: مصرف مواد غذایی متنوع از همه گروه ها باعث می‌شود تا دانش‌آموزان انرژی کافی برای یادگیری و تمرکز در کلاس داشته باشند. همچنین رعایت تعادل در مصرف غذا و عدم افراط در مصرف چربی‌ها و قندها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این بخش از مقاله، باید توجه داشت که مصرف مواد مغذی به تنهایی کافی نیست، بلکه نحوه توزیع و برنامه‌ریزی وعده‌ های غذایی نیز بسیار مهم است.

 

تغذیه دانش آموزان در مدرسه چگونه باشد

 

این که شناس تغذیه در این خصوص گفت: سال‌ هایی که کودک در مدرسه ی ابتدایی می ‌گذراند، از نظر تغذیه دوره مهمی است، زیرا رشد کودک در این سنین ادامه دارد، اگرچه سرعت رشد او کمتر از سال‌ های اول زندگی است، ولی باید توجه داشت که هر مرحله از رشد، وابسته به مرحله قبل بوده و مرحله بعد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

 

وی با اشاره به اینکه، اصولا دانش‌آموزان به ۳ وعده غذایی اصلی و ۲ میان‌ وعده در طول روز نیاز دارند، بیان کرد: باید از تمامی گروه‌های غذایی شامل شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات، سبزیجات، میوه‌ جات و گروه نان و غلات مصرف کنند و تعادل و تنوع غذایی در این سنین مهم است.

 

او ادامه داد: تغذیه باعث رشد و تکامل بچه ها می شود و همچنین در سلامت آن ها نقش بسیار مهمی دارد. این مسئله در فصل مدارس ممکن است دچار مشکلاتی شود که باید با دقت حل شوند چرا که در صورت بی توجهی می تواند باعث بروز بیماری های مختلفی در فرزند شما شود.

 

صبحانه سالم برای دانش آموزان

علی سیمکانپور در خصوص مهمترین وعده غذایی نیز این چنین می‌گوید: صبحانه به عنوان مهم‌ترین وعده غذایی روزانه، نقش حیاتی در تغذیه دانش ‌آموزان دارد. مطالعات نشان داده‌اند که مصرف صبحانه می‌تواند باعث افزایش تمرکز، حافظه و توانایی حل مسئله در کودکان شود. 

 

وی ادامه داد: این وعده غذایی اولین منبع انرژی روزانه بدن است و باید شامل ترکیبی از کربوهیدرات‌های پیچیده، پروتئین‌ها و چربی‌های سالم باشد. عدم مصرف صبحانه می‌تواند منجر به کاهش سطح قند خون و در نتیجه کاهش انرژی و عملکرد شناختی شود.

 

این مقام مسئول بیان کرد: برای تهیه یک صبحانه سالم و متعادل، می‌توان از موادی همچون نان سبوس‌دار، تخم مرغ، لبنیات کم‌چرب و میوه‌های تازه در تغذیه دانش آموزان استفاده کرد. این ترکیبات به دانش‌آموزان کمک می‌کنند تا با انرژی و هوشیاری بیشتری روز خود را آغاز کنند و در کلاس‌ های درس بهترین عملکرد را داشته باشند.

 

وی به تغذیه سالم کودکان نیز اشاره کرد و گفت: در دوران مدرسه بهتر است از خانه و با وعده صبحانه آغاز کنید، صبحانه تامین کننده انرژی صبحگاهی برای فرد بوده و با صرف صبحانه می توان به آغاز یک روز پر انرژی امیدوار بود. 

 

 

این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی شبکه بهداشت و درمان شهرستان به چند نکته مهم اشاره کرد و گفت: بهتر است در منزل، شکلات و شیرینی نگه ندارید تا به این ترتیب، دسترسی دائمی کودکان به این نوع مواد کاهش یابد. از دادن شکلات و شیرینی به عنوان جایزه یا تغذیه به کودکان خودداری کنید.

 

وی ادامه داد: مصرف بی‌رویه تنقلات کم ارزش، یکی دیگر از مشکلات دانش‌آموزان است. متاسفانه برخی تنقلات تجارتی مانند انواع پفک و چیپس به‌طور بی‌رویه از سوی کودکان و دانش‌آموزان مصرف می‌شوند.

 

خانواده‌ با تغذیه دانش‌آموزان چه باید کرد

 

این مقام مسئول ادامه داد: تغذیه دانش‌آموز از هر جا که تهیه شود، نوع و کیفیت آن مهم است. این کیفیت تنها مربوط به مدرسه نیست. تغذیه چه در خانه، چه در مدرسه و چه در راه مدرسه باید مورد توجه قرار گیرد و این مساله تنها از طریق آموزش صحیح به خانواده‌ها امکان‌پذیر است. 

 

وی خاطرنشان کرد: توجه به تغذیه فرزندان از مهم‌ترین وظایف والدین است، زیرا فرهنگ و عادات غذایی در خانه شکل می‌گیرد و در مدرسه تثبیت می‌شود. نمی‌توان کودکان را از خرید مواد خوراکی در راه مدرسه منع کرد، ولی می‌توان آنها را متقاعد کرد تا از مصرف مواد مضر برای بدنشان خودداری کنند که این امر می‌تواند با عرضه ی غذاهای مناسب بر سر سفره در خانه آغاز شود و در مدرسه ادامه یابد. 

 

وی ادامه داد: با توجه به اهمیت تغذیه در دوران تحصیل، توصیه می‌شود والدین با دقت بیشتری به انتخاب مواد غذایی مناسب برای فرزندانشان توجه کنند. انتخاب مواد غذایی سالم و متنوع، نه تنها انرژی مورد نیاز دانش‌آموزان را تامین می‌کند، بلکه به بهبود تمرکز و عملکرد تحصیلی آن‌ها نیز کمک خواهد کرد.

 

علی سیمکانپور در خاتمه کلام افزود: اهمیت غذای سالم در سلامت و رشد فردی و همچنین پیشگیری از بیماری های مزمن در سال های بعدی زندگی به وضوح روشن است یعنی با داشتن مهارت و دانش کافی در برنامه ریزی سبد خانوار می توان به سادگی از چاقی ، دیابت، سو تغذیه، ناهنجاری رشد به علت کمبود ریز مغذی ها و ویتامین ها و... جلوگیری کرد و نتایج مثبت رعایت اصول غذایی مثل رشد بهتر جسمی و ذهنی، یادگیری پویا، سیستم ایمنی قوی تر در مبارزه با بیماری ها و در نهایت شادابی را مشاهده کنیم .

 

انتهای پیام/

خبرنگار: فاطمه شعبانی

 

 

https://stnews.ir/short/V1rLZ
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: