مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
حجامت، روشی باستانی است که در طب سنتی ایران جایگاه ویژهای دارد. اما آیا این روش درمانی برای همه افراد مناسب است و چه فوایدی میتواند داشته باشد؟ در این مقاله به بررسی علمی حجامت و شرایط انجام آن میپردازیم.
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری : این نکته را دکتر مرتضی مجاهدی، معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت هم تأیید میکند و میگوید: «نتایج تحقیقات علمی هم نشان میدهد حجامت در برخی درمانها مؤثر است اما به شرط آنکه با تشخیص، تجویز و زیرنظر پزشک طب ایرانی و در مراکز معتبر و مجهز با رعایت اصول و موازین بهداشتی و همچنین در زمانهای خاص انجام شود.» مجاهدی به چند نکته جالب درباره زمان، آثار و کاربرد حجامت هم تاکید دارد که در ادامه میخوانید.
حجامت چیست؟
منظور از حجامت تنها خونگیری نیست، بلکه حتی بادکش هم یک نوع حجامت بهشمار میرود. اما حجامت در میان مردم به خونگیری معروف شده است. در کتب قدیمی خونگیریهای دیگری هم مطرح بود، ازجمله فصد که در برخی موارد بهعنوان حجامت بهکار برده شده است. اما حجامت یک مدل کوچکتر از فصد با آثار خفیفتر است.
تغذیه، مهم است
افراد با خون غلیظ باید پیش از انجام حجامت با مصرف سوپ، میوه، کاهو و برخی نوشیدنیها براساس مزاج، بدن را آماده حجامت کرده و چند ساعت قبل از حجامت حمام بروند تا خون غلیظ کمی رقیق شود. اما افرادی که خونشان رقیق است از ۱۲ساعت قبل از حجامت نباید استحمام کنند که البته تشخیص این موارد با پزشک متخصص طب ایرانی است. مصرف مایعات فراوان، آبمیوه، شربت عسل (مخلوط یک قاشق غذاخوری عسل در یک لیوان آب ولرم)، ماءالشعیر و آب انار در روزها و ساعات قبل و بعد از حجامت اثربخشی آن را افزایش میدهد.
اثربخشی
بهطور حتم اثربخشی حجامت زمانی است که توسط پزشک طب ایرانی و بهعنوان جزئی از برنامه درمانی درنظر گرفته شود. در موارد زیادی ممکن است حجامت کاربرد یا اثرات مثبت چندانی نداشته باشد. به همین دلیل اطبای ایرانی با درنظر گرفتن وضعیت جسمی ازجمله مزاج، سلامت و بیماریهای افراد، حجامت و زمان انجام آن را توصیه یا منع میکنند. بهطور کلی حجامت در فصل بهاربیشتر توصیه میشود. در سایر فصول سال ازجمله اوایل تابستان و پس از آن، فصل پاییز هم میتوان آن را انجام داد.
حجامت ،رد کردن اهدای خون نیست
براساس مستندات علمی، آثار فراوانی از حجامت وجود دارد. حتی در سطح بالای علمی مقالات متعددی هم چاپ شده و پژوهشگران زیادی در دنیا روی آن کار کردهاند اما همچنان باید تحقیقات بیشتر در این زمینه انجام شود. حجامت در درمان برخی بیماریها مثل میگرن اثربخشی مشخصی دارد که حتی خونگیری عادی هم نمیتواند این تأثیر را داشته باشد. البته این مسئله بهمعنای رد کردن خواص و اثرات اهدای خون و منع آن نیست؛ «اهدای خون، اهدای زندگی است.»
مشورت کنید
قبل از حجامت، پزشکتان را از بیماری احتمالی و داروهایی که مصرف میکنید، مطلع کنید و اگر برای بیماری یا مشکل خاصی قصد انجام حجامت دارید، آن را با پزشک در میان بگذارید چون درمان برخی بیماریها روشی غیراز حجامت لازم دارد.
گول تبلیغات را نخورید
هرسال برای حجامت در روزهای ۲۹ یا ۳۰ خرداد (روز هفتم حزیران از ماههای رومی) تأکید میشود و عدهای با تبلیغات قابل توجه، همه مردم را بدون درنظرگرفتن وضعیت جسمی و مزاجی تشویق به انجام حجامت میکنند. تا جایی که حتی مراکز غیرقانونی هم مملو از مراجعهکنندگان برای حجامت میشود. بسیاری از مردم هم خودسرانه به اماکن متفرقه میروند و درخواست حجامت بدون معاینه پزشک را دارند.
یک باور اشتباه
مهمترین کاری هم که با حجامت انجام میشود این است که از موضع مورد نظر، خلط ناشی از خون و صفرا خارج شود. این عمل باعث پاکسازی موضع میشود و برخلاف باور عامه باعث خروج مواد مغذی از بدن نیست. زمانی که لیوان حجامت روی پوست قرار میگیرد، مقداری کشش ایجاد میکند و در اثر آن فاکتورهای دفاعی ساکن در جداره عروق و اعضا را فعال کرده و باعث میشود این فاکتورها دفاع خونی را چندین برابر و به تقویت سیستم ایمنی عضو مورد نظر و سپس کل بدن کمک کنند.
1403/03/22 12:22
1403/03/21 17:29
1403/03/21 14:06
1403/03/21 14:03
1403/03/21 13:04
1403/03/21 13:02
1403/03/21 12:48