پزشکی و سلامت

پوکی استخوان مرد و زن نمی شناسد!

پوکی استخوان یک بیماری است که به دنبال به وجود آمدن اختلال در بافت استخوان ایجاد می شود. سنین کهن سالی زمانی مناسب برای آغاز این بیماری است. این اختلال اغلب زنان را مورد هدف قرار می دهد به ویژه در دوران یائسگی؛ زیرا در این دوران استروژن بدن کاهش می یابد؛ اما معنی این حرف این نیست که مردان از این بیماری در امان هستند!

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری : پوکی استخوان یک بیماری است که به دنبال به وجود آمدن اختلال در بافت استخوان ایجاد می شود. سنین کهن سالی زمانی مناسب برای آغاز این بیماری است. این اختلال اغلب زنان را مورد هدف قرار می دهد به ویژه در دوران یائسگی؛ زیرا در این دوران استروژن بدن کاهش می یابد؛ اما معنی این حرف این نیست که مردان از این بیماری در امان هستند!

بر خلاف تصور بسیاری از افراد، پوکی استخوان بیماری زنانه نیست و مردان نیز می‌توانند به آن مبتلا شوند.

زنان نسبت به مردان از تراکم استخوانی ظریف‌تری برخوردارند؛ بنابراین تصور رایج این است که پوکی استخوان بیماری مختص زنان است اما حقیقت این است که زنان نسبت به مردان تنها بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند.

کارشناسان در بررسی فاکتورهایی که به بروز بیماری پوکی استخوان یا کاهش تراکم آن در زنان منجر می‌شود عواملی چون تغییرات هورمونی در دوران یائسگی، کاهش سطح تستوسترون، استعمال سیگار و مواد الکلی و داشتن سبک زندگی کم‌تحرک را موثر دانسته‌اند.

علاوه بر این هورمون استروژن که از بافت استخوان‌ها در زنان حفاظت می‌کند در طول دوران یائسگی به شدت کاهش می‌یابد و در نتیجه آسیب پذیری آنان برای ابتلا به پوکی استخوان افزایش می‌یابد. در مردان نیز چربی شکمی می‌تواند فاکتوری مهم در بروز پوکی استخوان باشد. در واقع چاقی نه تنها فاکتور خطرزایی برای دیابت و بیماری قلبی است بلکه می‌تواند به کاهش تراکم استخوان‌ها هم منجر شود.

علاوه بر این، برخی انواع بیماری‌ها در بروز پوکی استخوان موثر هستند که از آن جمله می‌توان به آرتریت روماتوئید، بیماری سلیاک، بیماری التهاب روده، بیماری کبد، کلیوی و سرطان اشاره کرد.

بررسی‌ها حاکی از آن است که پوکی استخوان می‌تواند عامل بیش از هشت میلیون و ۹۰۰ هزار مورد شکستگی در سال در نقاط مختلف جهان باشد.

کارشناسان معتقدند رژیم غذایی و تحرک کافی نقش مهمی در پیشگیری از بروز این بیماری خاموش دارد. برای این منظور مصرف محصولات لبنی با میزان چربی پایین، سبزیجات سبز و میوه‌های تازه و از سوی دیگر خودداری از مصرف غذاهای شور، خوراکی‌های حاوی کافئین و غذاهایی با میزان پروتئین بالا توصیه می‌شود.

https://stnews.ir/short/4yd1N
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر:
دسته بندی ها
علم و فناوری
دانشگاه‌
رشد و نوآوری
مستندات علمی
همایش
دانش بنیان
سلامت