علمی، پژوهشی و فناوری

آغاز مطالعات پایلوت حفاظت از خاک در اراضی کشاورزی استان مرکزی

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی با اعلام آغاز مطالعات پایلوت حفاظت از خاک در خمین، خنداب و شازند گفت: هدف از این طرح‌ها، شناسایی تهدیدات خاک و ارتقای حاصلخیزی آن با استفاده از روش‌های علمی و مواد آلی است.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مرکزی؛ رسول شمسی، مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی از آغاز مطالعات پایلوت حفاظت از خاک در اراضی کشاورزی خبر داد و گفت: در سال جاری، ۱۸۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی خمین و ۵۰۰ هکتار از باغات انگور خنداب تحت مطالعه قرار گرفته‌اند.

وی افزود: سال گذشته نیز وضعیت ۶۰۰ هکتار از دیمزارهای شازند بررسی شد تا با شناسایی نقاط ضعف و آلودگی‌ ها، راهکارهای بهبود حاصلخیزی خاک ارائه شود. هدف اصلی، هدایت کشاورزان به استفاده از مواد آلی و روش‌ های علمی برای حفظ سلامت خاک است تا علاوه بر افزایش تولید، پایداری خاک برای نسل‌ های آینده تضمین شود.

رسول شمسی با اشاره به اقدامات جهاد کشاورزی در بخش آب و خاک گفت: مدیریت آب و خاک با اجرای پروژه‌ هایی همچون سامانه‌های نوین آبیاری، لایروبی قنوات، یکپارچه‌ سازی اراضی، ساخت کانال‌ های فرعی و لوله‌ گذاری انهار سنتی، توانسته راندمان آبیاری را از ۳۳ درصد در روش سنتی غرقابی به ۷۵ تا ۹۰ درصد در روش‌های نوین افزایش دهد.

وی افزود: بر اساس آخرین مطالعات، ۱۶۲ هزار هکتار از اراضی استان مستعد اجرای سامانه‌ های نوین آبیاری هستند که تاکنون ۷۶ هزار و ۵۰۰ هکتار آن تجهیز شده است. با این حال، هنوز ۸۰ هزار هکتار به روش غرقابی آبیاری می‌ شوند که نیازمند تحول اساسی هستند.

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان مرکزی همچنین با اشاره به اهمیت قنوات گفت: استان مرکزی با بیش از چهار هزار رشته قنات، یکی از قطب‌ های قنات‌خیز کشور است، اما تعداد آن به ۲۸۱۳ رشته کاهش یافته است. در سال جاری تاکنون ۷۸ رشته قنات لایروبی و بازسازی شده و هدف‌ گذاری ما، احیای حداقل ۲۰۰ رشته دیگر است.

وی تأکید کرد: آب، خاک و قنوات سه سرمایه حیاتی کشاورزی استان هستند. حرکت به سمت کشاورزی پایدار، اجرای الگوی کشت کم‌آب‌بر و استفاده از فناوری‌ های نوین، تنها راه مقابله با تنش آبی و تضمین امنیت غذایی در استان است.

خبرنگار: فاطمه زهرا سلیمی

https://stnews.ir/short/enaaK
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: