پزشکی و سلامت

آیا رشد بیش از حد مغز منجر به اوتیسم می‌شود؟

مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که اشکال شدید اوتیسم می‌تواند با رشد بیش از حد لایه بیرونی مغز مرتبط باشد که در زمانی که نوزاد در رحم مادر است شروع می‌شود.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری، محققان اخیراً در مجله اوتیسم مولکولی گزارش دادند که کودکان نوپا مبتلا به اوتیسم دارای قشر مغزی هستند که اغلب به عنوان ماده خاکستری شناخته می‌شود که تقریباً 40 درصد بزرگ‌تر از کودکان بدون اختلال رشد است. علاوه بر این، هر چه اندازه ماده خاکستری کودک نوپا بزرگ‌تر باشد، علائم اجتماعی و زبانی آنها در مراحل بعدی زندگی شدیدتر می‌شود.
 
آلیسون موتری، محقق، مدیر برنامه سلول‌های بنیادی در دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو، می‌گوید: «هرچه مغز بزرگ‌تر باشد، لزوماً برای‌مان بهتر نیست. نتایج نشان می‌دهد که در کودکان نوپا مبتلا به اوتیسم عمیق، سلول‌های بیشتر و گاهی نورون‌های بیشتری وجود دارد و این همیشه خوب نیست.»

یکی از معماهای اوتیسم این است که چرا برخی از کودکان مبتلا به این اختلال رشدی عمیق مانند تاخیر در رشد، کشمکش‌های اجتماعی و ناتوانی در صحبت کردن را تجربه می‌کنند، در حالی که برخی دیگر علائم خفیف‌تری دارند که با گذشت زمان بهبود می‌یابند.

برای این مطالعه، محققان از سلول‌های بنیادی خون 10 کودک نوپا در سنین 1 تا 4 سال برای ایجاد ارگانوئیدهای قشر مغز استفاده کردند. به گفته محققان، ماده خاکستری قشر بیرونی مغز را می‌پوشاند؛ ده‌ها میلیارد سلول عصبی را در خود جای داده و مسئول عملکردهای اساسی مانند هوشیاری، تفکر، استدلال، یادگیری، حافظه، احساسات و حواس است.

آیا رشد بیش از حد مغز منجر به اوتیسم می‌شود؟

آنها این ارگانوئیدها را با سایر ارگانوئیدهای تولید شده از سلول های بنیادی شش کودک نوپا بدون اوتیسم مقایسه کردند.

محققان گزارش می‌دهند که ارگانوئیدهای همه کودکان مبتلا به اوتیسم، صرف نظر از شدت، تقریباً سه برابر سریعتر از کودکان بدون اوتیسم رشد کردند.  برخی از بزرگترین ارگانوئیدهای مغز - از کودکان مبتلا به شدیدترین موارد اوتیسم - همچنین تشکیل سریع نورون ها را تجربه کردند.

هرچه اوتیسم کودک نوپا شدیدتر باشد، ارگانوئید آنها سریعتر رشد می‌کند و گاهی اوقات به حدی می‌رسد که نورون‌های زیادی ایجاد می‌شود.

محققان دریافتند که اندازه ارگانوئید قشری کودک نوپا که در آزمایشگاه رشد می‌کند با ساختار مغز بزرگ‌تر مشاهده شده در اسکن‌های MRI مطابقت دارد. علاوه بر این، کودکان نوپا با ارگانوئیدهای قشر بیش از حد بزرگ شده، در مقایسه با کودکان بدون اوتیسم، حجم بیشتری در نواحی اجتماعی، زبانی و مغزی حسی داشتند.

یکی از مدیران مرکز تعالی اوتیسم UC-San Diego گفت:« این مطالعه منحصر به فرد است زیرا اولین مطالعه‌ای است که علائم اوتیسم را به یک مدل آزمایشگاهی توسعه مغز مرتبط می‌کند. علائم اصلی اوتیسم مشکلات عاطفی اجتماعی و ارتباطی است. ما باید دلایل عصبی زیستی اساسی این چالش‌ها و زمان شروع آنها را درک کنیم. ما اولین افرادی هستیم که مطالعه سلول‌های بنیادی اوتیسم را در مورد این سوال خاص و اصلی طراحی کرده‌ایم.

اکنون که آنها ثابت کرده‌اند که رشد بیش از حد مغز در رحم رخ می‌دهد، محققان امیدوارند که به طور دقیق علت این اتفاق را مشخص کنند. پس از کشف آن، گسترش درمانی که ممکن است علائم اوتیسم را کاهش دهد ممکن می‌شود.

https://stnews.ir/short/4xWQN
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر:
دسته بندی ها
علم و فناوری
دانشگاه‌
رشد و نوآوری
مستندات علمی
همایش
دانش بنیان
سلامت