علمی، پژوهشی و فناوری

یادداشت؛ انقلاب در فناوری دریانوردی؛ به بهانه ناوشکن جدید تفتان

با پیروزی انقلاب اسلامی، موقعیت سوق‌الجیشی و ژئوپلتیکی ایران که تا پیش از این در حکم یک قرارگاه خط مقدم برای مهار و مبارزه با بلوک شرق بود به یکباره از چنگ آمریکایی‌ها خارج شد.  پایه‌‎های قدرت ژاندارم وابسته منطقه غرب آسیا فرو ریخت. به زعم غربی‌ها در کشور توازن قدرت به هم ریخته بود و بلوک شرق می‌توانست برنده این شرایط باشد و ایران در آغوش کمونیسم و سوسیالیسم بغلطد اما در عمل اتفاق دیگری افتاد.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری :

امیر دریادار حبیب‌الله سیاری  در بیست و سومین دوره نظری هیئت معارف جنگ شهید صیاد شیرازی اظهار کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی پیشرفت‌ها و دستاوردهای خوبی در زمینه ساخت انواع زیردریایی‌ها، تجهیزات، ناوشکن‌ها، ناوهای موشک‌انداز، ناوهای پشتیبانی سنگین و پشتیبانی سبک، قایق‌ها، انواع بالگردهای سطحی، زیرسطحی، هواناو، سامانه‌های موشکی ساحل به دریا، و دیگر امکانات پهپادی و موشکی را بدست آوردیم.

 وی افزود: «پس از جماران، دماوند، سهند و دنا را تولید کردیم و در آینده ناوشکن تفتان نیز به نیروی دریایی الحاق می‌شود. امروز توانمندی بالایی در نیروی دریایی ارتش وجود دارد. ما در ساخت ناوشکن مشکلی نداریم و می‌توانیم بسازیم چرا که نیروهای ما بسیار توانمند و دارای خلاقیت هستند.»

پایگاه خبری علم و فناوری به بهانه خبر ساخت ناوشکن جدید تفتان مروری بر صنعت دفاعی دریاداری ایران اسلامی خواهد داشت.

با پیروزی انقلاب اسلامی، موقعیت سوق‌الجیشی و ژئوپلتیکی ایران که تا پیش از این در حکم یک قرارگاه خط مقدم برای مهار و مبارزه با بلوک شرق بود به یکباره از چنگ آمریکایی‌ها خارج شد.  پایه‌‎های قدرت ژاندارم وابسته منطقه غرب آسیا فرو ریخت. به زعم غربی‌ها در کشور توازن قدرت به هم ریخته بود و بلوک شرق می‌توانست برنده این شرایط باشد و ایران در آغوش کمونیسم و سوسیالیسم بغلطد اما در عمل اتفاق دیگری افتاد.
ایران به صحنه طلوع یک قدرت جدید  تبدیل شد. قدرت مستقل و جدیدی که وابستگی به شرق و غرب را خط قرمز خود اعلام کرد؛ قدرت جدیدی که برپایه اصول اسلامی تعریف مختص خود را از دنیا، هستی، انسان و مواهب طبیعی داشت. قدرت جدیدی که نمی‌خواست در برابر طاغوت‌های مدرن سر خم کند. ایران جدید، راهبرد مستقل و خاص خودش را در تولید قدرت داشت. این راهبرد به اصول جمهوری اسلامی تبدیل شد.  موقعیت راهبردی جغرافیایی ایران که از یک سو با آب‌های آزاد در جنوب شرق هم‌مرز است و از سوی دیگر هم با خشکی‌های آسیای میانه باید در خدمت پیشرفت و ترقی زندگی مردم  و منطقه قرار گیرد نه اینکه چرخ توسعه تمدن غرب شود. با چنین نگاهی اتصال این دو موقعیت مهم اقتصاد بین‌الملل از شمال به جنوب و متصل کردن آسیای میانه به آب‌های آزاد عاملی در جهت تقویت اقتصاد کشور و منطقه خواهد بود. دقیقاً برخلاف دوران پهلوی که با احداث یک خط آهن از جنوب به شمال خاک ایران جزئی از طرح انگلیسی‌ها شد.  
مقدمه استفاده از مواهب و منافع دریا، خلق قدرت دریایی است. جمهوری اسلامی از ابتدای پیروزی انقلاب خلق و تقویت قدرت دریایی منطقه‌ای را در دستور کار خود قرار داد. طبق راهبرد ایران، خلیج فارس و دریای عمان خانه ماست و در قدم نخست باید بتوان حتی در برابر قدرت‌های جهانی از خانه خود دفاع کرد. تقویت دفاع دریایی در منطقه عمومی دریای عمان و خلیج فارس از این منظر قابل تحلیل است.

دستاوردهای ناوگروه ۸۶
حالا با گذشت سه دهه از پایان جنگ تحمیلی به‌زعم کارشناسان بین‌المللی و نظامی، جمهوری اسلامی ایران حرف اول را در منطقه عمومی خلیج فارس و دریای عمان می‌زند. قدرت ایران در این منطقه از روزگار ذلت‌بارِ "زورمان به انگلیسی‌ها نمی‌رسدِ!" پهلوی دوم به توقیف شناورهای متخلف انگلیسی جلوی چشم ناوهای نظامی آمریکا و انگلیس رسیده است. در بعد جهانی و عملیات‌های برد بلند هم بازوی اصلی  قدرت دریایی کشور به نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی سپرده شده است. این نیرو بعد از عملیات‌ها و مأموریت‌های موفقیت‌آمیزی که در دریای مدیترانه، دریای‌سرخ و اقیانوس اطلس داشت در یک اقدام متهورانه، مأموریت تاریخی خود در گردش ۳۶۰ درجه به دور کره زمین را با طی بیش از ۶۵ هزار کیلومتر مسیر دریایی و پس از ۸ ماه دریانوردی با موفقیت به پایان رساند. ناوگروه ۸۶ چند ماه قبل در ساحل جنوبی کشورمان پهلو گرفت و با پیام «عزیزان! به خانه خوش آمدید»۱۴۰۲/۲/۳۰ فرمانده کل قوا از آن‌ها استقبال شد.
طی مسافت ۳۵ هزار مایل دریایی، عبور از تنگه‌ماژلان، دیپلماسی فعال با اقدامات مؤثر و هماهنگ بین‌المللی، اجرای مأموریت در پهنه اقیانوس در کلاس جهانی، توسعه و تأمین دامنه مأموریتهای نیروی دریایی راهبردی ارتش، شکستن تابوی دریانوردی در اعماق اقیانوس‌های جهان با آزمودن وضعیت و قابلیت ناوهای ساخت جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با امواج بلند و سهمگین اقیانوس‌های هند، آرام و اطلس، تنها بخشی از افتخارات جوانانی با معدل سنی ۳۰ سال و میانگین سن خدمتی ۱۵ سال است که توانمندی دریانوردی دوردنیا را با تکیه بر نیروهای ایرانی و صنایع داخلی و تعامل گسترده با مراکز دانشگاهی به اثبات رساندند.
عملیات موفق ناوگروه ۸۶ با استفاده از سامانه بومی هواشناسی، توانمندی بهینه‌سازی مصرف سوخت جهت کاهش دفعات سوختگیری در دریا، بهره‌برداری از سامانه‌ شبکه‌محور، سامانه‌های سونار و تلفن زیرآبی، سامانه‌های مخابراتی امن و همچنین تجهیزات اطلاعاتی و جنگالی جهت کشف و پایش اهداف سیگنالی و تشکیل بانک اطلاعاتی، افق‌های جدیدی از مأموریت‌های دریای را پیش چشم دریانوردان ایرانی گشوده است. مأموریت موفق ناوگروه ۸۶ نه تنها یک پیام نظامی و سیاسی به دنیا مخابره کرد بلکه سرریز دانش و فناوری حاصل از انجام این مأموریت  بزرگ، بسترهای  جدید علمی  و تخصصی را در نیروهای مسلح و مجامع علمی کشور  ایجاد خواهد کرد. اکنون ارتقاءمعنادار سطح  و جایگاه نیروی دریایی ایران  پس انقلاب اسلامی و ثمرات  آن، پرچم افتخار ایرانیان در جهان شده است.

حضور امنیّت‌ساز
پیام مهم دیگر حضور ناو گروه ایرانی‌ در اقیانوس‌های آرام و اطلس -که روزگاری دریانوردی در آن منحصر به ابر قدرت ها بود-امنیت آفرینی و شکست انحصار  قدرت هایی همچون آمریکا بر آب‌های آزاد دنیا است؛ آمریکایی که حامی باندهای قاچاق دریایی بوده و یا خود به نفتکش ها تعرض می کند.حضور ناوگروه ۸۶ در آب‌های آزاد صلابت و اقتدار ایرانیان را به تصویر کشیده و به تعبیر رهبر انقلاب  برای کشور امنیّت‌ساز بوده است: «این حضور شما در مناطق دوردست،‌ در اقصی نقاط اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس، کمک به امنیّت کشور بود... یکی از نتایج روشن کار شما این بود که نشان دادید دریای آزاد متعلّق به همه است. [اینکه] «ما اجازه نمیدهیم فلان کشتی‌ها از فلان تنگه‌ها عبور کنند» غلط زیادی است؛ چرا؟ دریای آزاد مال همه است؛ باید همه عبور کنند؛ باید همه بتوانند بروند و بیایند. دریا و هوا باید برای همه‌ی ملّتها آزاد باشد. امنیّت کشتیرانی و حمل و نقل دریایی باید برای همه‌ی کشورها تأمین بشود.» ۱۴۰۲/۵/۱۵ پایان اینکه عملیات موفقیت آمیز ناو گروه ۸۶ ،  نشان داد که «در میان نیروهای نظامی ما، هم همّت بلند هست، هم قدرت اراده هست، هم اعتماد به ‌نفس هست» و این حرکت توانست «سطح توانایی‌های نظامی ما را بالا برد، «ما میتوانیم» را که بن‌مایه‌ی پیشرفت است... در ذهنها تقویت کرد. دشمن هم وقتی که این را میبیند، مجبور میشود دست و پایش را جمع کند.» 

امین نجیبی؛ معاونت رسانه و خبر خبرگزاری علم و فناوری

https://stnews.ir/short/NDb6l
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: