مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تأثیر یک روش نوین در اجرای دستورالعمل مراقبت از تکامل کودکان را بررسی کردند. آنها بر اهمیت نقش والدین در رشد شناختی و هیجانی کودکان و اثر آموزشهای هدفمند بر کاهش تاخیر تکاملی تاکید کردند.
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری اصفهان : این طرح پژوهشی با عنوان «ارزیابی تاثیر یک روش جدید در اجرای دستورالعمل مراقبت از تکامل کودک بر وضعیت تکاملی کودکان: یک کارآزمایی بالینی تصادفی» توسط دکتر امید یقینی، فوق تخصص بیماریهای مغز و اعصاب کودکان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، انجام شده است.
شهربانو دانیالی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی در نشست ترجمان دانش به ارائه این طرح پرداخت و گفت: این پژوهش با هدف بررسی تأثیر یک روش جدید بر بهبود وضعیت تکاملی کودکان توسط دکتر یقینی انجام و بهصورت کارآزمایی بالینی تصادفی طراحی شده و نمونههای آن از میان کودکان شرکتکننده در طرح کوهورت تولد اصفهان انتخاب شدند.
کوهورت تولد اصفهان یکی از طرحهای پیشرو در کشور است
وی با اشاره به اهمیت این طرح توضیح داد: کوهورت* تولد اصفهان یکی از طرحهای پیشرو در کشور است که در آن ۳۰۰۰ کودک از دوران جنینی وارد مطالعه شدند. در این پژوهش، اطلاعات مختلفی از مادران، از جمله میزان مواجهه با اشعه موبایل، شرایط محیط زندگی و سایر عوامل مؤثر، مورد بررسی قرار گرفت. رشد و تکامل این کودکان از زمان تولد تاکنون، یعنی در سنین ۶ تا ۷ سالگی، بهطور مستمر ارزیابی شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره جزئیات این مطالعه گفت: در این پژوهش، ۲۰۰ مادر به مطالعه دعوت شدند که از این میان، ۸۰ نفر در گروه آموزش و ۱۲۰ نفر در گروه کنترل قرار گرفتند.
دانیالی افزود: هدف اصلی ما بررسی این مسئله بود که تعامل والدین و مراقبان کودک در سه سال نخست زندگی تا چه اندازه میتواند بر شبکههای عصبی و ارتباطات شناختی فرد در آینده تاثیر بگذارد.
وی گفت: نقش والدین در رشد تکاملی کودک از مواردی است که سازمان جهانی بهداشت (WHO)هم برآن توجه دارد و طبق دستورالعملهای این سازمان، مراقبت از کودک باید آگاهانه، حساس و پاسخگو به نیازهای او باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: ما در این مطالعه، تلاش کردیم به مادران آموزش دهیم که چگونه با تحریک حواس پنجگانه کودک، روند تکاملی او را تسریع کنند و از بروز تاخیر تکاملی جلوگیری شود.
بررسی رشد تکاملی کودکان در پنج حوزه اصلی
دانیالی در خصوص معیارهای بررسی رشد تکاملی کودکان بیان کرد: رشد تکاملی در پنج حوزه شامل حرکات درشت، شناختی، اجتماعی، احساسی و کلامی مورد ارزیابی قرار گرفت.
وی افزود: در راستای انجام این پژوهش برای آموزش مادران، پنج جلسه ۴۵ دقیقهای در مرکز تکامل کودکان زینبیه برگزار شد. این جلسات شامل یک جلسه در دوران بارداری و چهار جلسه دیگر در بازههای ۲ تا ۶ هفتگی، ۲ تا ۶ ماهگی، ۶ تا ۹ ماهگی و ۹ تا ۱۲ ماهگی بود. در این دورهها، مادران با استفاده از ابزارهای ساده، بر اساس دستورالعملهای WHO، تحت آموزش قرار گرفتند.
این استاد دانشگاه افزود: ما ارزیابی کودکان را در دو مقطع زمانی انجام دادیم؛ یک بار پس از یک سال و بار دیگر در ۱۸ ماهگی.
دانیالی اظهار داشت: نتایج این بررسیها نشان داد که در کودکانی که مادران آنها در این برنامه آموزشی شرکت کرده بودند، میزان افسردگی پایینتر، وضعیت شناختی بهتر و ارتباطات هیجانی قویتر از گروه کنترل بود.
کتابچه بازیهای آموزشی برای تقویت مهارت در کودکان
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به دستاوردهای این طرح گفت: در راستای این پژوهش، یک کتابچه بازیهای آموزشی طراحی شد که شامل ۱۱۸ بازی تقویت مهارتهای کودکان است. از این تعداد، ۳۰ بازی مخصوص کودکان زیر یک سال طراحی شده است. این آموزشها به مادران ارائه شد تا بتوانند از طریق بازیهایی مانند شناسایی رنگها و مقایسه اندازهها، مهارتهای شناختی و حرکتی فرزندان خود را ارتقا دهند.
وی تاکید کرد: ما امیدواریم با اجرای چنین طرحهایی، آگاهی والدین را در زمینه مراقبتهای تکاملی افزایش دهیم و گام مؤثری در بهبود وضعیت رشد و تکامل کودکان برداریم.
*کوهرت چیست: کوهورت (Cohort) در مطالعات علمی به گروهی از افراد اشاره دارد که دارای یک یا چند ویژگی مشترک هستند و بهصورت جمعی در یک بازه زمانی مشخص مورد بررسی قرار میگیرند.
انتهای پیام/
1403/03/22 12:05
1403/03/22 11:56
1403/03/22 11:46
1403/03/22 11:37
1403/03/22 11:34
1403/03/22 10:14
1403/03/22 09:34
1403/03/22 09:32
1403/03/22 08:53