واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان ,علمی، پژوهشی و فناوری

تجهیزات آزمایشگاهی که بین‌المللی دیده شدند/معرفی ۷ دستاورد دوازدهمین نمایشگاه ایران ساخت

پژوهشگران کشور با تولید محصولات دانش‌بنیان با ارزش افزوده بالا وابستگی کشور به واردات برخی از اقلام و تجهیزات و مواد آزمایشگاهی کاهش داده اند.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری : نمایشگاه ایران ساخت یکی از رویداد‌های شاخص در حوزه فناوری و نوآوری ایران است که هر ساله با هدف معرفی دستاورد‌های شرکت‌های دانش‌بنیان، ایجاد فرصت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری، تقویت اکوسیستم نوآوری و توسعه صادرات از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار می‌شود.

این نمایشگاه هر ساله بستری مناسب برای جذب سرمایه‌گذاری در شرکت‌های دانش‌بنیان و فرصتی برای ایجاد ارتباط با شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی و توسعه همکاری‌های بین‌المللی فراهم کرده است.

امسال در دوازدهمین دوره از نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی و تست و آزمون پیشرفته «ایران‌ساخت» بیش از ۱۰ هزار محصول فناور و دانش بنیان برگزار شد؛ نمایشگاهی که از ۲۳ آذر به مدت چهار روز میزبان ۲۲ شرکت خارجی از ۸ کشور خارجی بود تا بحث صادرات محصولات دانش بنیان گسترش پیدا کند.

رضا بخشی آنی، معاون توسعه اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی و رئیس دوازدهمین نمایشگاه ایران ساخت در این خصوص گفت: دوازدهمین دوره نمایشگاه ایران ساخت امسال با حضور بیش از ۲۷۵ شرکت دانش بنیان و ارائه بیش از ده هزار محصول دانش بنیان و فناور در محل نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد. در این دوره از نمایشگاه ایران ساخت، ساز و کار حمایت فروش لیزینگ محصولات شرکت‌های دانش بنیان و فناور برای بخش صنعت فعال را داشتیم تا بتوانیم فروش محصولات را ارتقا دهیم.

وی افزود: همچنین امسال برای نخستین بار به منظور توسعه صادرات از کشور‌های منطقه همانند روسیه در قالب هیئت‌های خارجی دعوت به عمل آوردیم. روسیه از جهت علم و فناوری ظرفیت بسیار بزرگی دارد و مجهز به آزمایشگاه‌های زیادی است.

محصولات ایران ساخت برای کشور‌های همسایه دو ویژگی مهم دارد. یک قیمت مناسب تری نسبت به نمونه‌های مشابه اروپایی و حتی چینی دارد. دوم، کیفیت این محصولات از نمونه‌های مشابه چینی بالاتر است. این دو ویژگی باعث می‌شود بازار کشور‌های منطقه را در دست داشته باشیم

وی خاطرنشان کرد: امروز کیفت و سطح فناوری شرکت‌های دانش بنیان ایران به نقطه‌ای رسیده است که می‌توانیم ادعا کنیم قادر به صادرات این محصولات به کشوری مانند روسیه هستیم.

وی تصریح کرد: همچنین از کشور‌هایی مانند ترکیه، عمان، ازبکستان و ترکمنستان نیز برای حضور در این دوره از نمایشگاه ایران ساخت دعوت کردیم؛ این کشور‌ها از نظر علم و فناوری سطح پایین تری نسبت به ایران دارند بنابراین می‌توانیم از جهت توسعه صادرات روی به این کشور‌ها حساب باز کنیم.

وی افزود: محصولات ایران ساخت برای کشور‌های همسایه دو ویژگی مهم دارد. یک قیمت مناسب تری نسبت به نمونه‌های مشابه اروپایی و حتی چینی دارد. دوم، کیفیت این محصولات از نمونه‌های مشابه چینی بالاتر است. این دو ویژگی باعث می‌شود بازار کشور‌های منطقه را در دست داشته باشیم.

دستگاهی که گاز محیط را آنالیز می‌کند

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش بنیان حاضر در این نمایشگاه ایران محصولی با عنوان Tube‌های گاز سنجی فوری تولید کرده اند که تاییدیه نانو مقیاس را دارد.

محمد جواد کارگر، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان در این خصوص به خبرنگار آنا گفت: حوزه تخصصی این شرکت ساخت آنالیزور‌های تخصصی است که در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی، آب و فاضلاب و محیط زیست کاربرد دارند.

وی افزود: یکی از محصولات این مجموعه که امسال درنمایشگاه ایران‌ساخت رونمایی شد، Tube‌های گاز سنجی فوری هستند. این محصول هایتک در حوزه پتروشیمی و گاز بسیار کاربرد دارد. همچنین این محصول در صنعت معدن نیز بسیار کاربرد دارد و می‌تواند میزان خسارت‌های جانی و مالی حوادث معادن را کاهش دهد.

وی خاطرنشان کرد: این کیت‌ها به صورت ویال طراحی و ساخته شده‌اند. عملکرد آنها نیز شبیه به آمپول‌هایی است که دو طرفشان شکسته می‌شود و در یک پمپ ساده قرار می‌گیرد. پمپ هوا از یک طرف وارد ویال کرده و از طرف دیگر خارج می‌شود و به این ترتیب گاز‌ها و پارامتر‌های مختلف محیط شناسایی می‌شوند.

وی تصریح کرد: این محصول می‌تواند در مدت دو ثانیه میزان گاز‌های صنایع را بسنجد. در حالی که پروسه سنجش گاز‌ها به صورت آفلاین در آزمایشگاه‌ها سه ساعت زمان می‌برد.

شناسایی کمی و کیفی مواد با کمک نور مادون قرمز

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش بنیان موفق به طراحی و ساخت دستگاه‌های FT IR شده اند؛ یکی از بارزترین روش‌ها که برای شناسایی کمی و کیفی، ترکیب‌های مولکولی کاربرد دارد.

امیرحسین فخار، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان در این خصوص به خبرنگار آنا گفت: این دستگاه از یک منبع نور مادون قرمز استفاده میکند تا از ماده عبور داده شده و به آشکار ساز مادون قرمز هدایت شود.

وی افزود: عبور یا بازتاب از ماده باعث جذب طول موج‌های از منبع نور می‌شود تا برای اتم‌ها انرژی لازم برای برانگیختگی با اندازه کاف انرژی مولکولی ماده را تأمین کند.

وی عنوان کرد: میزان جذب به مقدار ماده و طول موج‌های جذب شده به نوع ماده بستگی دارند. در اصل طیفی جذبی یا بازتابی ماده مانند اثرانگشتی برای شناسایی ماده محسوب می‌شوند.

وی اظهار کرد: در قلب یک سامانه FTIR تداخل سنج اپتیکی مایکلسون مورلی قرار دارد. این نوع تداخل سنج با تداخل پرتو‌های قرار گرفته در دو بازوی خود موجب ایجاد طیف تداخلی با فرکانسی مشخص با فرکانس جذب ماده می‌شود که آنالیز این طیف تداخلی به کمک ریاضیات تبدیل فوریه ما را در شناسایی طیف ماده یاری می‌کند.

به گفته وی، در این سیستم‌ها از تداخل سنج مایکلسون - مورلی استفاده شده است که با قابلیت جابجایی آینه محرک به میزان چند سانتی متر، رزولوشن طیفی بالایی را ایجاب می‌کند.

وی گفت: سیستم ساخته شده طوری طراحی شده است که قابلیت اجرای تمامی فرمان‌ها با کامپیوتر و از طریق کد برنامه Labview یا C نوشته شده قابل اجر است.

این پژوهشگر افزود: خروجی نرم افزار نوشته شده نیز قابلیت ذخیره به روی رایانه با پسوند‌های TXT XLSX,PDF, JPAG یا هر پسوند متناسب با نیز کاربر قابل اجر است. اکنون این مدل سامانه‌های طیف سنج جذبی مادون قرمز برای اولین بار در داخل کشور طراحی و ساخته شده اند.

نگهداری ایمن خون با کاربردی‌ترین تجهیزات

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی، تجهیزات پیشرفته‌ای همانند دیپ فریزر‌های منفی ۸۰ درجه و دستگاه‌های فریز درایر تولید کرده اند.

پوریا بزرگ‌خو، مدیرعامل این شرکت در این خصوص گفت: این شرکت دستگاه‌های متنوعی تولید می‌کند که عمدتاً برای نگهداری مواد آزمایشگاهی طراحی شده‌اند. دیپ فریزر‌های منفی ۸۰ درجه و فریز درایر از کاربردی‌ترین و برجسته ترین این محصولات هستند که امکان نگهداری ایمن خون، واکسن و سایر مواد حساس را فراهم می‌کنند.

 وی افزود: این دستگاه برای خشک‌کردن مواد آزمایشگاهی استفاده می‌شود. با استفاده از این دستگاه، آب و رطوبت کاملاً از نمونه‌ها حذف و امکان نگهداری طولانی‌مدت آنها فراهم می‌شود. این فرایند مواد را به پودر تبدیل می‌کند و مانع از آسیب به آنها می‌شود.

تشخیص غیرتهاجمی سرطان سینه با دستگاه CDP 

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان نیز با بومی سازی دستگاه CDP، امکان تشخیص غیرتهاجمی سرطان سینه را برای پزشکان فراهم کردند.
محمد معینی، مدیر طرح و توسعه این شرکت درباره این محصول گفت: دستگاه شناسایی مارجین‌های آلوده به سرطان پستان (Cancer Diagnostic Probe) یا دستگاه CDP، با دقت بالای ۹۳ درصد قادر است سلول‌های سرطانی را در حین جراحی سرطان پستان شناسایی کند و از باقی‌ماندن مارجین‌های آلوده در بدن جلوگیری کند.

وی افزود: دستگاه CDP یک دستاورد مهم در زمینه تشخیص فوری و غیرتهاجمی مارجین‌های آلوده به سلول‌های پیش‌سرطانی یا سرطانی است؛ استفاده از این دستگاه در جراحی سرطان پستان منجر به کاهش حدود ۳۰ درصدی مارجین‌های آلوده باقی‌مانده در بدن بیمار می‌شود.

به گفته وی، توانایی ارزیابی تومور‌های مشخص‌نشده از دیگر ویژگی‌های برجسته این دستگاه است که در تشخیص به موقع بیماری‌ها تأثیر بسیاری دارد.

ساخت پرینتر سه‌بعدی فلزات با استفاده از فناوری لیزر

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش بنیان نیز با استفاده از فناوری لیزر موفق به تولید و ساخت دستگاه‌های پرینتر سه‌بعدی فلزات شده اند؛ این پرینتر‌ها در زمینه‌های پزشکی، انرژی و هوافضا کاربرد دارد.

محسن بدرستمی، رئیس هیئت‌مدیره این شرکت در این باره اظهار کرد: این شرکت تولیدکننده دستگاه‌های پرینتر سه‌بعدی فلزات با استفاده از فناوری لیزر است و خدمات صنعتی و پژوهشی نیز در این زمینه ارائه می‌دهد.

وی افزود: این شرکت از روش طراحی اورجینال (Original Design) بهره می‌برد و دستگاه‌های خود را کاملاً داخلی و بدون استفاده از مهندسی معکوس طراحی کرده است؛ قطعاتی هم که امکان تولید داخلی آنها وجود ندارد، از خارج کشور تأمین می‌شود.

به گفته وی، پرینت سه‌بعدی فلزات در زمینه‌های مختلف پزشکی (ساخت ایمپلنت‌های اختصاصی از جنس تیتانیوم یا کوبالت-کروم، تجهیزات پزشکی، پروتز‌ها و قطعات دندانی)، انرژی (تولید ایمپلر‌ها، نازل‌های سوخت و سایر قطعات مرتبط)، هوافضا (ساخت قطعات هوایی با استحکام بالا و طراحی پیچیده) و صنعتی و پژوهشی (تولید قطعات خاص با هندسه پیچیده برای کاربرد‌های صنعتی) کاربرد دارد.

نگهداری ایمن نمونه‌های آزمایشگاهی در دمای فوق العاده سرد 

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش بنیان ایران نیز موفق به طراحی و ساخت فریزر‌های منفی ۸۶ شده اند؛ این فریزر‌ها برای نگهداری ایمن سلول‌ها و نمونه‌های آزمایشگاهی در دما‌های فوق سرد طراحی شده‌اند و نقش حیاتی در تحقیقات پزشکی و تولید واکسن‌ها دارند.

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش بنیان ایران نیز موفق به طراحی و ساخت فریزر‌های منفی ۸۶ شده اند؛ این فریزر‌ها برای نگهداری ایمن سلول‌ها و نمونه‌های آزمایشگاهی در دما‌های فوق سرد طراحی شده‌اند و نقش حیاتی در تحقیقات پزشکی و تولید واکسن‌ها دارند.
سید علی سرخوش، کارشناس تولید این شرکت در این خصوص به خبرنگار آنا گفت: دستگاه‌های فریزر منفی ۸۶ با مهندسی معکوس از نمونه‌های خارجی طراحی و تولید شده‌اند. این فریزر‌ها برای نگهداری سلول‌ها و نمونه‌های آزمایشگاهی در بایوبانک‌ها و بیمارستان‌ها طراحی شده‌اند و برای نگهداری نمونه‌ها در دما‌های فوق سرد (منفی ۸۶ درجه سانتی‌گراد) کاربرد دارند.

وی افزود: در این دما، نمونه‌ها هیچ‌گونه فعالیتی نداشته و به مدت طولانی بدون تغییر در شرایط اولیه باقی می‌مانند. این نوع نگهداری به ویژه برای نمونه‌های آزمایشگاهی که در تحقیقات پزشکی یا واکسن‌ها استفاده می‌شود، بسیار اهمیت دارد.

ساخت پیشرفته‌ترین دستگاه‌های تصویربرداری دیجیتالی 

مهندسان یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان با عرضه دو دستگاه میکروسی‌تی، امکان تهیه تصاویر دیجیتال میکرومتری از نمونه‌های پزشکی و صنعتی را فراهم کردند.

فائزه شالباف‌زاده، یکی از کارشناس این شرکت گفت: این شرکت تولیدکننده دستگاه‌های پیشرفته تصویربرداری با پرتو ایکس است. از مهمترین دستگاه‌های این شرکت دو محصول میکروسی‌تی لوتوس و میکروسی‌تی NTT است؛ این دو دستگاه میکروسی‌تی کاربرد‌های تحقیقاتی متنوعی دارند و در حوزه‌های مختلفی از جمله زیست‌شناسی، دندانپزشکی، داروسازی، مهندسی بافت، نفت و گاز، پتروشیمی، عمران، مواد و الکترونیک مورد استفاده قرار می‌گیرند.

وی درباره عملکرد این دو دستگاه اظهارکرد: دستگاه میکروسی‌تی لوتوس بیشتر در حوزه علوم پزشکی و پیش بالینی و میکروسی‌تی NTT نیز عمدتاً در حوزه‌های صنعتی کاربرد دارد.

وی افزود: عملکرد دستگاه‌های میکروسی‌تی مشابه دستگاه‌های سی‌تی‌اسکن بیمارستانی است. در این دستگاه‌ها می‌توان نمونه مورد نظر را قرار داد و با استفاده از پرتاب اشعه ایکس، تصاویر دو بعدی و سه بعدی از آن نمونه‌ها دریافت کرد.

وی خاطرنشان کرد: از طریق این دستگاه‌ها می‌توان نسخه‌های دیجیتال از نمونه‌ها با وضوح میکرومتری دریافت کرد. برخلاف دستگاه‌های سی‌تی‌اسکن بیمارستانی که وضوح تصاویر آنها در حد میلی‌متری است، دستگاه‌های میکروسی‌تی این شرکت دارای وضوح میکرومتری هستند.

در پایان...

محصولات و خدمات ارائه شده در دوازدهمین نمایشگاه ایران ساخت از نظر تنوع و پیچیدگی نسبت به سال‌های گذشته افزایش پیدا کرده که نشان از پیشرفت فناوری در کشور دارد. زیرا بیش از ۱۰ هزار محصول دانش بنیان از ۲۷۸ شرکت عرضه شده بود.

https://stnews.ir/short/NDplJ
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: