مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
متخصصان ایرانی موفق به طراحی و پیادهسازی سامانهای شدهاند که با پایش لحظهای نیاز آبی گیاهان و استفاده از فناوری، بهترین راهکار آبیاری را در اختیار کشاورزان قرار داده و هشدارهای سرمازدگی این سامانه نیز فعال است.
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری : با توجه به این که بزرگترین مصرف کننده آب، در کشور در حوزه کشاورزی است و کشاورزان نیاز به ابزاری دقیق برای مدیریت مصرف آب دارند، جمعی از متخصصان فناور از رشتههای مختلف طرحی را برای حفاظت از منابع آب و خاک در کشاورزی طراحی و پیادهسازی کردهاند. افزایش بهرهوری آب برای ایجاد امنیت غذایی، آبی و محیط زیستی در کشور با کمک این سامانه داخلی امکانپذیر شده است.این طرح با عنوان «طراحی و پیاده سازی سامانه مدیریت هوشمند مصرف آب در کشاورزی» سوم طرحهای توسعهای، برگزیده سی و هشتمین جشنواره بین المللی خوارزمی شده است. این طرح گواهینامه بین المللی کمیسیون علم و فناوری برای توسعه پایدار جنوب (COMSATS) را نیز کسب کرده است.مجری این طرح پروانه عسگری نیا در گفت: سامانه مدیریت هوشمند آبیاری آنلاین یک وب اپلیکیشن پیشرفته است که با پردازش یکپارچه تمامی عوامل مؤثر بر رشد گیاه، برنامه آبیاری بهینه را ارائه میدهد. این سامانه با استفاده از هوش مصنوعی، سنجش از راه دور و مدلهای گیاهی، دادههایی مانند کیفیت و کمیت منابع آب، نوع خاک، سیستم آبیاری، واریته گیاهی، شرایط آبوهوایی، توپوگرافی و موقعیت جغرافیایی زمین را تحلیل کرده و بهترین راهکار آبیاری را در اختیار کشاورزان قرار میدهد.
عسگرینیا در ادامه گفت: این وب اپلیکیشن روی گوشی، لپتاپ یا تبلت کشاورز نصب میشود و بدون نیاز به سرمایهگذاری اضافی، برنامه آبیاری هوشمندانه را در اختیار او قرار میدهد. کشاورزانی که توان مالی نصب سنسورها یا کنترلهای هوشمند را ندارند، میتوانند با استفاده از دادههای ماهوارهای و نمونهبرداریهای میدانی، برنامه دقیق آبیاری را بهصورت لحظهای و آنلاین دریافت کنند؛ شامل زمان، میزان و محل دقیق آبیاری. همچنین کشاورزانی که تجهیزات پیشرفته دارند، میتوانند سنسورهای مزرعه را به سامانه متصل کرده و از دادههای دقیق برای پایش و بهینهسازی مصرف آب استفاده کنند. نتیجه این فناوری، کاهش مصرف آب و افزایش بهرهوری مزارع است.
بیشترین اثربخشی با کمترین هزینه
این فعال فناور در مورد احساس نیاز برای ساخت این محصول گفت: ما با چالش های بخش کشاورزی کاملا آشنا بودیم مشکل اینجا بود که کشاورزها ابزار مدیریتی نداشتند که بتوانند آب را به صورت درست و در زمان و مکان خودش به گیاه آب دهند و ما چالش را شناسایی کردیم. در سال ۹۴ و ۹۵ در مزرعه محصول سیب زمینی سالم تولید کردیم و فناوری خودمان را به صورت کمی سنتیتر از الان پیادهسازی کردیم و نتیجه این بود که باعث افزایش بهرهوری و کیفیت محصول شد. لذا ما تمرکز خود را برروی توسعه این فناوری گذاشتیم.وی در ادامه گفت: سال ۹۳ که ما این فناوری و ایده را آوردیم، اولین بودیم. الان در کشور آبیاری هوشمند که میشود، سخت افزاری هستند مثلا یه کنتور هوشمند یا سنسوری دارند و یک برنامه آبیاری از پیش تعیین شده را به این دستگاه تعریف میکنند اما برنامه آبیاری ما پویا و لحظهای است نه از پیش تعیین شده و اگر بارندگی یا تغییرات آب و هوایی اتفاق بیفتد، سامانه این موارد را در نظر میگیرد و به کشاورز هشدار (آلارم) میدهد.
از هشدارهای سرمازدگی تا مشاوره لحظهای به کشاورزان
عسگرینیا اظهار کرد: در این سامانه هشدارهای سرمازدگی نیز پیشبینی شده است. همچنین دستیار کشت هوشمند را توسعه دادهایم که ابتدا شبیهسازی و سپس بهینهسازی فرآیند کشت را انجام میدهد. این سامانه به کشاورز اطلاعاتی مانند عملکرد محصول و حجم آب مصرفی را بر اساس تاریخ و مکان کشت ارائه میدهد. علاوه بر این با تحلیل شرایط مزرعه، بافت خاک و آبوهوا، پیشنهاد میکند که در چه تاریخی کشت انجام شود تا بهرهوری افزایش، مصرف آب کاهش و سودآوری به حداکثر برسد. در واقع این سامانه مشاوره لحظهای و پویای کشاورزی را برای تصمیمگیری بهتر ارائه میدهد.وی خاطرنشان کرد: این محصول تجاریسازی شده و تا الان روی بیش از ۷ هزار هکتار مزرعه کشاورزی و کشت و صنعتها سامانه را پیادهسازی کردیم. روی محصولات گندم، ذرت علوفهای، سیب زمینی و جو افزایش عملکرد به طور میانگین بیش از ۵۵ درصد و افزایش بهرهوری آب به طور میانگین ۴۵ درصد بوده است اما در مواردی ۸۰ درصد هم افزایش بهرهوری آب داشتیم. سود کشاورز را هم توانستیم ارتقا بدیم ضمن این که مصرف آب را کاهش دادیم زیرا خیلی از کشاورزها آب اضافی مصرف میکردند.
1403/03/22 12:05
1403/03/22 11:56
1403/03/22 11:46
1403/03/22 11:37
1403/03/22 11:34
1403/03/22 10:14
1403/03/22 09:34
1403/03/22 09:32
1403/03/22 08:53