مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
در حالی که یک شرکت دانشبنیان با اتکا به دانش و تخصص داخلی، موفق به تولید دستگاههای رادیولوژی باکیفیت و ارزانتر از نمونههای خارجی شده است، نابرابری ارزی مانع از رونق تولید این شرکت و سایر تولیدکنندگان داخلی در این حوزه شده است.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری؛ خبرنگاران حوزه علمی به دعوت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در قالب یک تور فناورانه به شیراز سفر کردند تا در این سفر از دستاوردهای فناورانه شرکتهای دانشبنیان مستقر در استان فارس بازدید و با فعالان این حوزه گفتوگو کنند و از نزدیک مشکلات و چالشهای آنها را مورد بررسی قرار دهند.
یکی از این شرکتها، مهران طب بود که در حوزه راهبردی ساخت دستگاههای رادیولوژی فعالیت میکند.میثم مقیان؛ مدیر تولید شرکت دانشبنیان "مهران طب" درجمع خبرنگاران اظهار کرد: افتخار داریم که در مجموعه خود از سالن تولیدی مجهز به مدرنترین تجهیزات روز دنیا بهره میبریم. ماشینآلات CNC، فرز، تراش و لیزر از جمله امکانات پیشرفته این سالن تولیدی هستند که ما را قادر میسازند تا طیف وسیعی از خدمات ماشینکاری، اعم از فرزکاری و تراشکاری، را با دقت و ظرافت بالا به مشتریان خود ارائه دهیم.
گستردگی توانمندیهای ما در این حوزه، شامل انجام کارهای تا قطر 4 متر در بخش دروازهها و تراشکاری قطعات تا عمق 60 سانتیمتر میشود. علاوه بر این، خدمات تکمیلی مانند جوشکاری و خمکاری نیز در مجموعه ما انجام میشود تا نیازهای مشتریان به طور کامل برآورده شود.
در ادامه بازدید خبرنگاران، بهرام سپهی؛ عضو هیئت مدیره این شرکت دانشبنیان تصریح کرد: با افتخار، اعلام میکنیم که در زمینه تولید دستگاههای رادیولوژی به خودکفایی کامل رسیدهایم. در حالی که پیش از این، این دستگاهها به طور کامل از خارج از کشور وارد میشدند، اکنون ما موفق به تولید رادیولوژی دیجیتال در داخل کشور شدهایم.
وی تصریح کرد: در حال حاضر، تنها دو تا سه ماژول کلیدی این دستگاهها، شامل تیوب اشعه ایکس و دتکتور، به دلیل عدم صرفه اقتصادی تولید در داخل، از خارج وارد میشوند. اما مابقی اجزاء، اعم از قسمتهای مکانیکی و بردهای الکترونیکی، با استفاده از پیشرفتهترین ابزارها و تجهیزات موجود در خط مونتاژ اختصاصی ما، در داخل کشور تولید میشوند.
عضو هیئت مدیره این شرکت دانشبنیان خاطرنشان کرد: پس از تولید تمامی بردها و قطعات مکانیکی، آنها به سالن مونتاژ منتقل شده و در آنجا با دقت و ظرافت کامل سرهمبندی میشوند. در این مرحله، با انجام تستهای دقیق کنترل کیفیت، از صحت عملکرد و کیفیت نهایی دستگاهها اطمینان حاصل میشود و سپس این محصولات راهی مراکز درمانی سراسر کشور میشوند.
وی ادامه داد: کارخانه ما از سال 1385 در زمینه تولید تجهیزات پزشکی فعالیت داشته و طی دو تا سه سال اخیر موفق به بومیسازی دستگاههای رادیولوژی در این ابعاد شده است. هماکنون، بیش از 60 تا 70 درصد از اجزاء این دستگاهها در داخل کارخانه ما تولید میشود.
عضو هیئت مدیره این شرکت دانشبنیان خاطرنشان کرد: در حال حاضر، حدود 30 درصد از قطعات دستگاههای رادیولوژی تولیدی این شرکت از خارج از کشور وارد میشود. با این حال، تیم تحقیق و توسعه ما با جدیت در حال کار بر روی بومیسازی دتکتور اشعه ایکس است و امیدواریم به زودی با دستیابی به این دستاورد، میزان بومیسازی را به 80 درصد برسانیم.
وی در ادامه به برخی از چالشهای پیش روی تولیدکنندگان داخلی اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین چالشهای ما، قیمت تمام شده مواد اولیه است. به عنوان مثال، آهن مورد نیاز ما با قیمتی دو برابر قیمت جهانی به دستمان میرسد. در حالی که واردکنندگان دستگاههای رادیولوژی، به دلیل وجود رانت، میتوانند این قطعات را با ارز دولتی و قیمتی بسیار پایینتر (حدود 32 هزار تومان) تهیه کنند.
سپهی با تأکید بر مزیتهای اقتصادی تولید داخلی، خاطرنشان کرد: با وجود این چالشها، محصولات ما ارزانتر از نمونههای وارداتی هستند. اما اگر رانت از واردکنندگان گرفته شود و قیمت مواد اولیه به نرخ واقعی برسد، تولیدکنندگان داخلی سود بیشتری خواهند برد و میتوانند با قدرت بیشتری به فعالیت خود ادامه دهند.
مدیر این شرکت دانشبنیان در ادامه صحبتهای خود به تعدادی از فعالان دیگر در این حوزه اشاره کرد و گفت: شرکتهای دیگری نیز در زمینه تولید دستگاههای رادیولوژی فعالیت میکنند یا در آستانه ورود به این عرصه هستند. با این حال، به دلیل عدم صرفه اقتصادی کافی، بسیاری از آنها از ادامه فعالیت در این زمینه صرف نظر میکنند.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص حمایت مراکز درمانی از تولید داخلی، اظهار کرد: خوشبختانه، شاهد استقبال خوبی از سوی مراکز درمانی نسبت به دستگاههای رادیولوژی ایرانی هستیم. به طوری که در حال حاضر، حدود 90 درصد از دستگاههای نصب شده در این مراکز، تولید داخل هستند و تنها 10 درصد از آنها از خارج وارد میشوند. با توجه به نیاز سالانه کشور به حدود 400 تا 500 دستگاه رادیولوژی، این سهم از بازار، فرصت مناسبی برای تولیدکنندگان داخلی فراهم میکند.
سپهی در ادامه به ظرفیت تولید شرکت خود اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، ظرفیت تولید سالانه ما 200 دستگاه رادیولوژی است. با این حال، به طور میانگین سالی 100 دستگاه تولید و به مراکز درمانی سراسر کشور عرضه میکنیم.
مدیر این شرکت دانشبنیان در بخش دیگری از سخنان خود به میزان اشتغالزایی ایجاد شده توسط این شرکت اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، 130 نفر به طور مستقیم در بخشهای مختلف شرکت، از جمله دفتر مرکزی، خدمات پس از فروش، بخش طراحی و توسعه، سالن مونتاژ و سالن تولید، مشغول به کار هستند.
وی در ادامه به یکی از مهمترین چالشهای پیش روی تولیدکنندگان داخلی، یعنی نرخ ارز، اشاره کرد و گفت: پیشنهاد من این است که دولت ارز تکنرخی را اجرایی کند. در این صورت، قیمتی که مواد اولیه به دست ما میرسد، برای واردکنندگان نیز یکسان خواهد بود. در حال حاضر، این نابرابری وجود دارد که واردکنندگان میتوانند با استفاده از ارز دولتی (32 هزار تومانی) مواد اولیه را وارد کنند، در حالی که ما مجبوریم این مواد را با قیمتی دو تا سه برابر بیشتر (70 تا 80 هزار تومان) در داخل کشور تهیه کنیم.
عضو هیئت مدیره این شرکت دانشبنیان گفت: حتی اگر بتوانیم مواد اولیه، مانند آهنآلات، بلبرینگ، باتری و کنداکتور را با ارز نیمایی (60 هزار تومان) تهیه کنیم، باز هم کارخانههای داخلی به دلیل نرخ بالای ارز و مقایسه قیمتها با بازارهای بینالمللی، قیمت نهایی را بسیار بالا میبرند.
وی در ادامه صحبتهای خود به نابرابری ارزی موجود در این صنعت اشاره کرد و گفت: متأسفانه، ما مجبوریم برخی از قطعات را با قیمتی بسیار بالا، حدود 70 تا 80 هزار تومان، خریداری کنیم. در حالی که واردکنندگان میتوانند تمام قطعات مورد نیاز، از پیچهای ساده تا پیچیدهترین قطعه یعنی دتکتور، را با ارز دولتی و قیمتی بسیار پایینتر (حدود 32 هزار تومان) وارد کنند. این نابرابری شرایط رقابت را برای تولیدکنندگان داخلی بسیار دشوار میکند.
عضو هیئت مدیره این شرکت دانشبنیان در خصوص قیمت محصولات این شرکت گفت: قیمت دستگاههای رادیولوژی تولیدی ما 20 تا 30 درصد پایینتر از نمونههای مشابه وارداتی است. این در حالی است که دستگاههای ما در سطوح مختلف کیفی ارائه میشوند و از قطعات باکیفیت چینی، ایرانی، اروپایی، ژاپنی و گاهی آمریکایی در آنها استفاده شده است.
وی در ادامه به یکی از چالشهای اصلی خود در این زمینه اشاره کرد و گفت: با وجود این مزیت قیمتی، به دلیل نوسانات نرخ ارز و نابرابری در دسترسی به مواد اولیه، رقابت با دستگاههای چینی که قیمت بسیار پایینی دارند، برای ما دشوار است.
وی در ادامه صحبتهای خود به مزیت اصلی دستگاههای تولیدی این شرکت در مقایسه با نمونههای وارداتی اشاره کرد و گفت: با وجود اینکه واردکنندگان میتوانند مواد اولیه و قطعات را با استفاده از ارز دولتی (32 هزار تومانی) تهیه کنند، اما به دلیل ارزش افزوده بالایی که در محصولات ما وجود دارد، قیمت نهایی دستگاههای رادیولوژی ایرانی همچنان پایینتر از نمونههای وارداتی است.
سپهی در ادامه توضیح داد: ما در فرایند تولید، از قطعات باکیفیت استفاده میکنیم و با تکیه بر دانش و تخصص داخلی، ارزش افزوده قابل توجهی به محصولات خود اضافه میکنیم. این در حالی است که قیمت قطعات "های تک" در بازارهای بینالمللی نیز بالا است.
به گزارش تسنیم، در راستای تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر آشنایی نخبگان و دانشجویان با دستاوردهای علمی و فناورانه کشور، معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در دوره دکتر دهقانی، علاوه بر برگزاری تورهای علمی برای نخبگان، اقدام به برگزاری سلسله تورهای فناورانه برای خبرنگاران و راویان رسانهای کشور کرده است.
هدف از برگزاری این تورها، آشنایی خبرنگاران با آخرین دستاوردهای علمی و فناورانه کشور و توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان در عرصههای مختلف علمی و فناوری است تا بتوانند این دستاوردها را به طور دقیق و صحیح به جامعه انعکاس دهند. خبرنگاران در قالب این تورها طی بیش از یک سال گذشته، از مراکز و اماکن برجسته علمی و فناورانه کشور و شرکتهای بزرگ دانشبنیان در استانهای مختلف بازدید کردهاند.
برخی از مهمترین مقاصد این تورها عبارتند از:
رصدخانه ملی ایران در کاشان
پروژه عظیم چشمه نور ایران، به عنوان بزرگترین پروژه علمی کشور
شرکتهای فناور و دانشبنیان منطقه ویژه اقتصادی پیام
شرکتهای بزرگ و دانشبنیان استان مازندران
اکوسیستم علم و فناوری استان اصفهان
شرکتهای برتر و دستاوردهای علمی استان فارس و شیراز
رویداد جایزه ملی فناوری نکست
حضور در این تورهای فناورانه، فرصتی ارزشمند برای خبرنگاران فراهم کرد تا از نزدیک با دانشمندان، فناوران و کارآفرینان ایرانی آشنا شده و ضمن بیان چالشها و دستاوردهای آنها، گزارشی جامع و دقیق از وضعیت علم و فناوری در کشور تهیه کنند.
نقش مهم اصحاب رسانه در ترویج علم و فناوری
خبرنگاران به عنوان حلقه وصل بین جامعه علمی و فناوری و مردم، نقش مهمی در ترویج علم و دانش و تشویق نسل جوان به ورود به عرصههای علمی و فناورانه دارند. برگزاری این تورها توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری میتواند به ارتقای سطح آگاهی و دانش خبرنگاران در حوزه علم و فناوری کمک کند و آنها را در انجام این رسالت خطیر یاری رساند.
1403/03/22 12:05
1403/03/22 11:56
1403/03/22 11:46
1403/03/22 11:37
1403/03/22 11:34
1403/03/22 10:14
1403/03/22 09:34
1403/03/22 09:32
1403/03/22 08:53