علمی، پژوهشی و فناوری

ساخت ربات توانیابان ایران

شرکت دانش‌بنیان ایرانی موفق به تولید نسل ششم ربات اسکلت بیرونی برای توانیابان شده است.این ربات که برای افراد مبتلا به فلج پایین تنه،ضعف عضلانی ویا اختلال حرکتی درناحیه پایین تنه طراحی شده، می‌تواندتحولی بزرگ در زندگی این افراد ایجاد کند.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری : علاوه بر توانیابان، آزمایشگاه‌های علوم اعصاب، کلینیک‌های توانبخشی و کاردرمانی و مراکز تحقیقاتی و پژوهشی نیز می‌توانند از این ربات استفاده کنند. این ربات ایرانی نخستین و تنها نمونه در خاورمیانه است که به مرحله تجاری‌سازی رسیده و در حال حاضر در اختیار توانیابان سراسر کشور قرار گرفته است. تولید این ربات یک گام مهم در جهت توانمندسازی و ارتقای کیفیت زندگی افراد دارای معلولیت در ایران به شمار می‌رود.

صرفه جویی ۹میلیون لیتر گازوئیل با فناوری هوشمند

صرفه جویی ۹میلیون لیتر گازوئیل در سال، تنها یکی ازدستاوردهای یک شرکت دانش بنیان در ارائه راه حلی نوین برای حمل و نقل هوشمند است. این سامانه با بهینه سازی مسیرها و یافتن بارهای برگشت مناسب برای رانندگان، به طور قابل توجهی در کاهش مصرف سوخت و آلایندگی هوا نقش دارد.مزایای این سامانه فراتر از صرفه‌جویی اقتصادی و زیست‌محیطی است. رانندگان با یافتن بارهای مناسب در کوتاه‌ترین زمان ممکن، ضمن افزایش درآمد خود، از اتلاف وقت و پیمایش مسافت‌های غیرضروری نیز جلوگیری می‌کنند. صاحبان کالا نیز می‌توانند به سرعت و به آسانی با رانندگان واجد شرایط در سراسر کشور ارتباط برقرار کرده و نیازهای حمل و نقل خود را به بهترین نحو برآورده سازند.دسترسی به رانندگان در دورترین نقاط ایران، این سامانه را به ابزاری کارآمد برای تمامی فعالان در حوزه حمل و نقل تبدیل کرده و زمینه را برای ارائه خدمات باکیفیت و مقرون به صرفه فراهم آورده است.در دنیایی که به دنبال راه‌حل‌های پایدار برای چالش‌های زیست‌محیطی و اقتصادی خود است، حمل و نقل هوشمند تارا ترابرنت نمونه‌ای درخشان از نوآوری و کارآفرینی ایرانی است که می‌تواند الگویی الهام‌بخش برای سایر بخش‌ها باشد. این سامانه نه تنها به نفع رانندگان، صاحبان کالا و شرکت‌های حمل و نقل عمل می‌کند، بلکه نقشی اساسی در ارتقای سلامت محیط زیست و رونق اقتصادی کشور ایفا می‌کند.

جایگزینی نوآورانه برای سموم شیمیایی

یک شتاب‌دهنده دانش‌بنیان  موفق به طراحی و راه‌اندازی خط تولید جایگزینی نوآورانه برای سموم و آفت‌کش‌های شیمیایی شده است. این محصول ، ضمن حفظ سلامت محیط زیست، به افزایش بهره‌وری و کیفیت محصولات کشاورزی کمک می‌کند. این شتاب‌دهنده با ارائه خدماتی همچون طراحی محصول، فرمولاسیون، دانش فنی، طراحی خط تولید تا مرحله تجاری‌سازی محصول، اخذ مجوزها و... به این شرکت‌ها و فعالان کمک می‌کند ایده‌های خود را به محصولاتی قابل عرضه در بازار تبدیل کنند.مدیرعامل شتاب‌دهنده، طراحی، توسعه و راه‌اندازی خط تولید محصول پروفیکس را از صفر تا صد توسط متخصصان داخلی، نقطه عطفی در حوزه کشاورزی دانست. وی گفت: فرمولاسیون سایر محصولات سیب سبز سلامت نیز با استقبال گسترده‌ای در بازار داخلی مواجه شده است. این محصولات علاوه بر کیفیت بالا، از مزیت مهم جلوگیری از خروج ارز از کشور نیز برخوردار هستند.

لباس‌های عادی با نخ‌های رسانا هوشمند می‌شوند!
محققان دانشگاه‌های بریستول و باث انگلیس با ابداع فناوری جدیدی به نامSeemSleeve، لباس‌های معمولی رابه لباس‌های هوشمند تبدیل کرده‌اند. این فناوری با استفاده از نخ‌های رسانا که در درزهای لباس بافته می‌شوند، قادر به ردیابی و ثبت حرکات بدن است. برخلاف روش‌های سنتی مانندحسگرهای پوشیدنی،این فناوری نیازی به پوشیدن دستگاه‌های اضافی ندارد و می‌تواند به طور یکپارچه در لباس‌ها تعبیه شود. این فناوری نویدبخش انقلابی در صنعت پوشاک وارائه راه‌های جدیدی برای ارتقای سلامت و رفاه افراد است.

ساخت  فناوری  تشخیص بیماری از روی صورت 

محققان دانشگاه پکن با ترکیب هوش مصنوعی و تصویربرداری حرارتی، روشی نوین برای تشخیص بیماری‌هایی مانند دیابت و فشار خون بالا ارائه کرده‌اند. این فناوری با تحلیل الگوهای دمای صورت افراد عمل می‌کند و می‌تواند به تشخیص زودهنگام و  بهبود سلامت افراد کمک کند.در این روش، دوربینی دمای نقاط مختلف صورت را ثبت می‌کند و هوش مصنوعی این اطلاعات را با الگوهای مرتبط با بیماری‌ها مقایسه می‌کند. به عنوان مثال، گرمای زیاد گونه‌ها می‌تواند نشان‌دهنده فشار خون بالا باشد، در حالی که سردی بینی می‌تواند با دیابت مرتبط باشد.

اختراع ایمپلنت مغزی نجات‌دهنده بیماران صرعی

در اقدامی نوآورانه، پزشکان بیمارستان گریت اورموند استریت لندن با موفقیت اولین ایمپلنت مغزی را برای کنترل تشنج در بیماری مبتلا به صرع شدید کاشتند. این ایمپلنت که «محرک عصبی» نامیده می‌شود، سیگنال‌های الکتریکی را به اعماق مغز ارسال می‌کند و تاکنون ۸۰ درصد از تشنج‌های روزانه بیمار را کاهش داده است. بیمار ۱۳ ساله، اوران نولسون، از سه سالگی به صرع مقاوم به درمان از نوع سندرم لنوکس-گاستوت مبتلا بود. تشنج‌های او به حدی شدید بود که روزانه چندین بار رخ می‌داد و گاه منجر به از دست دادن هوشیاری و نیاز به احیای اورژانسی می‌شد.جاستین نولسون، مادر اوران، می‌گوید: این بیماری تمام دوران کودکی اوران را از او گرفته بود. اما با کاشت این ایمپلنت، زندگی اوران به طور چشمگیری بهبود یافته است. جاستین می‌گوید: اوران شادتر است و کیفیت زندگی بسیار بهتری دارد. این عمل جراحی که توسط تیمی به رهبری دکتر مارتین تیسدال انجام شد، حدود هشت ساعت به طول انجامید. جراحان دو الکترود را در اعماق مغز اوران کاشتند و تالاموس را که یک ایستگاه رلۀ حیاتی برای اطلاعات عصبی است، هدف قرار دادند. سپس الکترودها به یک محرک عصبی کوچک متصل شدند که در جمجمه اوران تعبیه شد.محرک عصبی پیکوستیم با ارسال پالس‌های الکتریکی به مغز، به منظور مسدود کردن یا مختل کردن سیگنال‌های غیرطبیعی که باعث تشنج می‌شوند، عمل می‌کند.هفت ماه پس از عمل، اوران دیگر در طول روز هیچ تشنجی را تجربه نمی‌کند و هوشیاری او به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این پیشرفت چشمگیر نشان دهنده پتانسیل قابل توجه ایمپلنت‌های مغزی برای درمان بیماران مبتلا به صرع شدید است که به درمان‌های دارویی پاسخگو نیستند. دکتر تیسدال می‌گوید: «این یک نقطه عطف مهم در درمان صرع است.»

نوزادان؛ معلمان جدید هوش مصنوعی!

پژوهشگران در کشفی شگفت انگیز، شباهت‌های خیره‌کننده‌های بین مغز نوزادان انسان و هوش مصنوعی یافته‌اند.این یافته‌ها نشان می‌دهند که نوزادان از همان دوران نوزادی با بهره‌گیری از دوره‌های موسوم به «درماندگی اولیه»، مدل‌های پایه‌های آن را بنا می‌کنند که شباهت‌های ذهنی با مدل‌های هوش مصنوعی مولد دارند. این مطالعه که توسط تیمی از متخصصان علوم اعصاب در کالج‌ترین دوبلین انجام شده و در مجله «Trends in Cognitive Sciences» به چاپ رسیده است، دیدگاه‌های پیشین را درباره مغز نوزادان به چالش می‌کشد. نتایج نشان داد که نوزاد در زمان تولد به طور کامل رشد نیافته است. با این حال، این «نارسایی» به جای یک ضعف، تختی برای شکل‌گیری مدل‌های پایه‌ای در نوزادان تلقی‌شود. این مدل‌ها نقشی اساسی در تحلیل و شناخت در طول زندگی ایفا می‌کنند.شباهت قابل توجه در میان این مدل‌های ذهنی در مغز نوزادان و مدل‌های هوش مصنوعی، چشم‌اندازهای نوینی را در زمینه‌های توسعه هوش مصنوعی می‌گشاید. هوش مصنوعی نوعی هوش مصنوعی است که قادر به تولید جدید، تصاویر، متن و موسیقی  است.به گفته پروفسور رودری کیوساک، نویسنده ارشد مقاله  «به نظر می‌رسد نوزادان انسان از همان دوران نوزادی با الهام از مدل‌های هوش مصنوعی، از دوره درماندگی اولیه برای آموزش و مدل‌های بنیادی مغزی که اتفاقاً قوی هستند، بهره می‌برند. مدل‌ها با عملکرد بالا و قدرت تعمیم‌پذیری چشمگیر، زیربنای شناخت و ادراک را در طول زندگی شکل می‌دهد.»

آینده حمل و نقل، زیر آب!

پل-تونل دریاییShenzhen-Zhongshan که اخیرا در استان گوانگدونگ چین افتتاح شد، به عنوان یک کار مهندسی و معماری، ۱۰ رکورد جهانی را به نام خود ثبت کرد. این مسیر ۲۴ کیلومتری ، یک تونل زیر آب و پل‌های ارتباطی بین دو جزیره مصنوعی است گامی مهم درارتباط باشهرهای پرجمعیت منطقه تردد دراین منطقه پرترافیک به شماره‌می‌رود.پل Shenzhen-Zhongshan با دارا بودن بزرگ‌ترین دهانه برای پل معلق فولادی کاملا فراسای، بلندترین عرشه پل، بالاترین فاصله ناوبری برای یک پل و چندین رکورد چشمگیر دیگر، خود را به عنوان یک پروژه خاص به فرد و پیشرفته معرفی می کند. علاوه بر این بر ساختهای مهندسی، این پل به لحاظ شناخت نیز از فناوریهای نوین بهره میبرد. سیستم‌های اطفاء حریق و تشخیص دود جدید، به همراه زنی ۱۴ ربات گشت‌زنی دائمی در تونل، امنیت و آرامش خاطر را برای استفاده کنندگان تضمین می‌کنند.این پل که اولین تبادل بزرگراهی زیرآوا و تبادل فرودگاهی در جهان است، در کنار پل هنگ کنگ-ژوهای-ماکائو (طولانی‌ترین پل گذرگاه دریایی جهان)، نقش مهمی در ارتباط و انتقال تردد در این منطقه پرجمعیت ایفا خواهد کرد.

اختراع  پای بیونیک، جای پای عادی 

محققان دانشگاه ام آی تی با ابداع پاهای رباتیکی که با استفاده از هوش مصنوعی و رابط عصبی-عضلانی کار می‌کند، گامی بزرگ در جهت کمک به افراد دارای معلولیت برداشتند. این فناوری جدید که برای اولین بار در جهان ارائه شده است، به افراد دارای قطع عضو پا کمک می‌کند تا با استفاده ازقدرت ذهن خود،به طور طبیعی راه بروند.این پای رباتیک از طریق الکترودهایی که به عضلات باقی‌مانده پا متصل می‌شود، سیگنال‌های عصبی را دریافت می‌کند. سپس، این سیگنال‌ها توسط هوش مصنوعی به دستورات حرکتی تبدیل می‌شود که موتورهای پای رباتیک را برای شبیه‌سازی راه رفتن طبیعی، کنترل می‌کنند. افراد دارای قطع عضو می‌توانند بدون نیاز به تمرکز آگاهانه روی حرکت پاها، با سرعتی معادل افراد عادی راه بروند. این فناوری از قدرت ذهن برای کنترل حرکات پا استفاده می‌کند و نیاز به عصا یا سایر وسایل کمکی را از بین می‌برد.در یک مطالعه اولیه، هفت بیمار که یکی از پاهایشان از زیر زانو قطع شده بود، از این پای رباتیک استفاده کردند. نتایج نشان داد که این افراد۴۱ درصد سریع‌تر از زمانی که از پروتزهای معمولی استفاده می‌کردند، راه می‌رفتند. همچنین، آنها در عبور از موانع و پله‌ها نیز عملکرد بهتری داشتند.

خداحافظی با کم شنوایی 

محققان چینی با ابداع یک درمان خوراکی جدید، گامی نوین در جهت پیشگیری و ترمیم کم شنوایی ناشی از صدا (NIHL) برداشته‌اند. این درمان با استفاده از نانوذرات اکسید آهن و تعدیل میکروبیوم روده، التهاب و آسیب سلول‌های مویی گوش داخلی را کاهش می‌دهد.آزمایشات روی موش‌ها نشان داده که SPIOCA، نانوذرات مورد استفاده در این درمان، به طور قابل‌توجهی از مرگ سلول‌های مویی و در نتیجه از بروز کم شنوایی ناشی از صدا جلوگیری می‌کند. SPIOCA با افزایش باکتری‌های مفید روده و کاهش باکتری‌های مضر، التهاب ناشی از عدم تعادل میکروبیوم را کنترل و از آسیب به سلول‌های مویی جلوگیری می‌کند. این نانوداروی خوراکی، پتانسیل تبدیل شدن به یک درمان مؤثر و کمتر ‌تهاجمی برای NIHL را دارد. 

روش جدید مقابله با جاسوسی!

شرکت کلودفلر، ارائه خدمات ابری، گامی نوین در جهت مقابله با ربات‌های هوش مصنوعی برداشته است. این شرکت ابزار پیشرفته را معرفی می کند که به وبسایت هاامکان می دهد تا از جمع آوری غیرقانونی توسط این ربات ها جلوگیری کنند.برخی از شرکت‌های هوش مصنوعی از بات‌ها برای جمع‌آوری اطلاعات از وب‌سایت‌ها و آموزش مدل‌های خود استفاده می‌کنند. این امر می‌تواند حریم خصوصی کاربران و همچنین امنیت وب‌سایت‌ها را به خطر اندازد.ابزار جدید کلودفلر با تجزیه و تحلیل ترافیک وبسایت، می‌تواند بات‌های هوش مصنوعی را شناسایی و مسدود کرد. این ابزار حتی قادر به شناسایی بات‌هایی است که سعی در پنهان کردن هویت خود دارند. راه‌اندازی این ابزار در حالی انجام می‌شود که نگران‌ها در مورد جمع‌آوری غیرقانونی‌ها توسط شرکت‌های هوش مصنوعی تحقیقاتینگرانی وجود دارد. برخی از وبسایت‌ها برای جلوگیری از این امر، بات‌های هوش مصنوعی را مسدود کرده‌اند، اما این اقدام می‌تواند از ابزارهای مصنوعی مفید نیز استفاده کند. ابزار کلودفلر می‌تواند به وب‌سایت‌ها برای محافظت از خود در عین حفظ ترافیک ارجاعی شروع کمک کند. این ابزار راه حلی نوآورانه برای مشکلی است که روز به روز پیچیده تر می شود.

دستیار هوشمند مراقبت از گلدان 

استارت‌آپ SmartyPlants با رونمایی از یک ابزار هوشمند جدید، انقلابی درمراقبت ازگیاهان خانگی ایجاد کرده است.این دستگاه با استفاده از سنسورهای هوشمند و هوش مصنوعی،به طور دقیق وضعیت گیاهان را پایش و به کاربران اطلاعات لازم را می‌دهد. SmartyPlants با سنجش نور، رطوبت، رطوبت، خاک و مواد مغذی، به کاربران می‌گوید که گیاهان چه نیازهایی دارند. این ابزارهمچنین باسیستم‌های هوشمند خانگی یکپارچه شده وامکان آبیاری خودکاروتنظیم نوررافراهم‌می‌کند.بن بیورز، بنیانگذار ومدیرعاملSmartyPlants،این به ‌صاحبان گیاهان آپارتمانی که در نگهداری از گیاهان خود مشکل دارند.وی‌می‌گوید: «ما می‌خواهیم شما بدون استرس از گیاهان خود لذت ببرید و با فناوری جدید خودمی‌توانیم مطمئن شویم که ازگیاهان مراقبت می‌شود.» این ابزار هوشمند با استقبال چشمگیری درKickstarterروبرو شده ودرعرض۴روز بیش از۵۰۰ حامی جذب کرده است.

https://stnews.ir/short/Vwo8Y
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: