پزشکی و سلامت

شایعات تغذیه ای در مورد مصرف نمک که نباید باور کنید

شایعات تغذیه ای در مورد مصرف نمک وجود دارد که نباید باور کنید.

فرناز باغبان، کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز در گفتگو با خبرنگار علم و فناوری اظهار داشت: علاوه بر نمک که در مراحل پخت غذا اضافه می شود، در صنایع غذایی برای تهیه تنقلات، بیسکوییت، شیرینی جات، گوشت های فراوری شده مانند سوسیس و کالباس و انواع غذاهای کنسرو شده از نمک استفاده می شود که اصطلاحا به نمک استفاده شده در مراحل فراوری غذا، «نمک پنهان» گفته می شود؛ بر روی برچسب مواد غذایی محصولات، میزان نمک موجود در هر محصول نوشته شده است.

وی ادامه داد: با توجه به این که در زمان پُخت و پز به میزان نمک این مواد غذایی توجه نمی شود، یکی از عوامل اصلی در ابتلا به بیماری های فشار خون، بیماری قلبی و برخی از سرطان ها همین نمک پنهان است؛ قابل ذکر است برخی از مواد غذایی مانند گوشت، شیر، غلات و سبزی ها به طور طبیعی نیز حاوی سدیم هستند، اما میوه ها سدیم ندارند؛ بنابراین در زمان محاسبه نمک مصرفی به ویژه در افراد مبتلا به فشار خون بالا، توجه به نمک موجود در مواد غذایی نیز مهم است.

 

یُد موجود در نمک های تصفیه شده باعث سرطان می شود؟

کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز در پاسخ به این شایعه که یُد موجود در نمک های تصفیه شده باعث سرطان می شود، گفت باید دقت داشت یُد از عناصر مورد نیاز برای رشد و عملکرد بدن و ساخت هورمون های تیروئیدی است؛ کمبود یُد باعث اختلالات رشد جسمی و ذهنی و همچنین گواتر به ویژه در کودکان می شود، به همین دلیل میزان مصرف یُد توصیه شده در بارداری افزایش می یابد.

وی افزود: به علت کمبود یُد در خاک و آب، محصولات کشاورزی نمی توانند نیاز روزانه بدن به یُد را تامین کنند، از این رو در ایران و بسیاری از کشورها غنی سازی نمک با «یُد» صورت گرفته است.

باغبان متذکر شد: هر فرد بزرگسال روزانه نیاز به 150 میکروگرم یُد دارد که در حال حاضر هر گرم نمک با 30 تا 60 میکروگرم یُد غنی سازی می شود؛ در نتیجه این میزان یُد نمی تواند برای سلامت انسان مشکل ساز باشد؛ از طرفی دیگر هیچ مطالعه ای، ارتباط بین مصرف خوراکی یُد و خطر سرطان ها را نشان نداده است؛ آنچه مهم است مصرف زیاد نمک است که با برخی از سرطان ها مانند سرطان معده مرتبط است که این ارتباط به علت یُد موجود در نمک نیست.

 

نمک های کارخانه ای باعث بیماری کلیوی می شود؟

وی در پاسخ به این باور نادرست گفت: نمک از دو جزء سدیم و کلر تشکیل شده است؛ بر هم خوردن تعادل سدیم در بدن در نتیجه افزایش دریافت آن باعث بروز بیماری فشار خون و بیماری کلیوی می شود، اما باید دقت کرد مصرف بیش ازحد هرگونه نمک اعم از نمک یُددار تصفیه شده، نمک دریا، نمک صورتی و سنگ نمک به علت داشتن سدیم باعث بیماری فشار خون و بیماری کلیوی می شود و این عوارض مختص نمک های کارخانه ای نیست؛ بنابراین توصیه می شود روزانه بیشتر از سه تا پنج گرم نمک استفاده نشود.

این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه نمک های کارخانه ای همان نمک های موجود در طبیعت است که آلودگی های آن گرفته شده و با یُد، غنی سازی شده است؛ تصریح کرد: بنابراین همزمان با رعایت مصرف میزان توصیه شده باید از نمک یُددار تصفیه شده استفاده کرد تا خطرات ناشی از کمبود یُد و آلودگی های احتمالی برطرف شود.

 

انتهای پیام/

https://stnews.ir/short/enaEK
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: