پزشکی و سلامت ,علمی، پژوهشی و فناوری

مسوول گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر معاونت بهداشت اصفهان:

عمده بیماری‌های تنفسی مهر و آبان 1403ویروسی بوده است/آنتی‌بیوتیک روی بیماری‌های ویروسی هیچ اثری ندارد

مسئول گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اعلام اینکه نزدیک 40 درصد بیماری‌های تنفسی مهرماه ویروسی بوده و در آبان ماه هم آنفولانزا جلوتر است؛ اهمیت فرهنگ سازی مصرف آنتی بیوتیک را مورد تاکید قرار داد و گفت: آنتی‌بیوتیک روی ویروس اثری ندارد بلکه زمینه‌ساز مقاومت میکروبی است

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری از اصفهان : دکتر رضا فدایی مسئول گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درنشست خبری هفته اطلاع رسانی مهار مقاومت میکروبی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ابتدا به پیشینه آنتی بیوتیک اشاره کرد و گفت: ۹۶ سال پیش یک دانشمند اسکاتلندی از یک کپکی بنام پنی سیلین، پنی سیلین را براي اولین بار استخراج کرد و متوجه شد روی گروه زیادی از میکروبها اثر نابود کننند دارد  و بعد  نام آن را آنتی بیوتیک یعنی  ضد حیات و کشنده باکتری‌ها و میکروبها گذاشتند. 

وی ادامه داد:  بعد با توجه به اینکه از اول حضور بشر روی کره زمین تا همان مقطع زمانی اپیدمی بیماری‌های میکروبی کشتار می کرد مثلا طاعون  می آمد ۲۰۰ سال بر دنیا حاکم بود نصف قاره اروپا را نابود می کرد بخاطر یک میکروب؛ برای هیمن کشف ماده ای که بتواند جلو آن را بگیرد خیلی ارزشمند بود و بعد از پنی سیلین هم آنتی بیوتیک‌‌های دیگر ساخته شد هنوز هم ادامه دارد. 

فدایی گفت: کاشف اولین آنتی بیوتیک (پنی سیلین) تا زمانی که خودش زنده بود یعنی تا ۱۹۵۵خودش هشدار داد که از این دستاورد خوشحالیم اما باید مواظب باشیم بی‌رویه استفاده نکنیم چون  بی اثر می‌شود یعنی خود بنیانگذار متوجه خطر بالقوه بود. 

وی گفت: این جانداران میکروسکوپی دوست دارند زنده باشند و تکثیر کنند؛ آنتی بیوتیک‌ها برای نابودی میکروب‌ها روش‌هایی دارند همچنین میکروب متقابلا راهکار ایجاد می‌کند و راهکارها دائم در حال تحول است یعنی آنتی بیوتیک جدید ساخته می‌شود و از طرف دیگر میکروب‌ها هم راهکار جدید دارند. 

وی ادامه داد:  برای همین مسئله مقاوم شدن میکروب‌ها و  آنتی‌بیوتیکها آنقدر توسعه پیدا کرده که مسئله اصلی دنیا شده است. 

دکتر فدایی  با اشاره به یک مقطع ۳۰ ساله از ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۹ که نزدیک ۶۰ آنتی بیوتیک به دنیای پزشکی وارد شد؛ گفت: ولی ۴۳ درصد آنها دیگر الان در دسترس نیست بخاطر بی فایده شدن و بخاطر مقاوم شدن میکروب‌ها حذف شدند. 

مسوول گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درادامه به  اختراع آنتی بیوتیک جدید اشاره کرد و باتاکید براینکه الان آنتی بیوتیکها را باید ساخت چون بعید است به شکل طبیعی بتوان در طبیعت پیدا ‌کرد؛ گفت: ساخت آنتی بیوتیک جدید ده تا ۱۵ سال وقت می برد و حداقل یک میلیارد دلار هم بودجه ‌می‌خواهد بنابراین ما داریم به تدریج خلع سلاح می شویم در مقابل این عفونت‌های میکروبی اگر قضیه این گونه باشد و باید با یک رویکرد همه جانبه حداقل جلو بدتر شدن اوضاع را گرفت که اطلاع رسانی به مردم خیلی مهم است و رسانه ها بايد نقش آفرینی کنند. 

وی ادامه داد: تصوری که مردم از آنتی بیوتیک یا چرک خشک کن دارند داروی درمان بیماری‌های شدید و وخیم و تب دار است و درمراجعه به پزشک اصراردارند نسخه شامل آنتی بیوتیک و بویژه تزریقی هم باشد. 

دکتر فدایی باتاکیدبراینکه وضعیت بیماری‌های تنفسی موجود در جامعه ایران دایما بررسی می‌شود؛ گفت:  وزارت بهداشت برنامه ای دارد که از افرادی که حالت سرماخوردگی و عفونت دستگاه تنفسی دارند نمونه می گیرد از تهران و بندرعباس و ماهانه آمار داریم وضعیت چگونه است. 

وی تصریح کرد: طبق آمار به دست آمده  در ماه مهر 1403 نزدیک ۴۰ درصد ویروس سرماخوردگی بودند که ابدا کاری به آنتی بیوتیک ندارد بعد از آن کرونا بود و بعد آنفولانزا و بعد هم عوامل متفرقه و کلا میکروب در آنها خیلی کم نقش داشت. الان آبان ماه آنفولانزا جلوتر است یعنی اکثر بیمارانی که با تب و عطسه و سرفه و بدن درد ومراجعه می کنند مبتلا به بیماری ویروسی هستند منتها احساس می کنند اگر آنتی بیوتیک مصرف نکنند کوتاهی شده در حالی که آنتی بیوتیک هیچ تاثیری  روی این بیماران نخواهد داشت مضافا اینکه زمینه مقاوم شدن میکروب‌ها آماده می‌شود و شاید شرایطی ایجاد شود که اگر بجا هم تجویز شود بی فایده باشد.  

وی با اشاره به اینکه اکثر عفونت‌های سرپایی در جامعه آنتی بیوتیک خوراکی اثر کافی دارند؛ گفت: اما بیماران به آنتی بیوتیک برای تزریق اصرار دارند که اشتباه است.  همچنین تبعیت مریض از نسخه پزشک خیلی مهم است و آنتی بیوتیکها باید دوره درمان تکمیل شود چون درمان ناقص هم زمینه ساز مقاومت میکروبی است و ممکن است عود کند یا اینکه دیگران را با این میکروب مقاوم آلوده کند. ‌ 

دکتر فدایی بیان کرد: بعضی از آنتی بیوتیکها برای برخی بیماری‌های عفونی مثل سل  و جذام و حتی ضد ویروسها داروهایی دارند که باید بجا تزریق و مصرف شوند مثلا یک مبتلا لازم است شش ماه دارو بخورد. 

دکتر فدایی تصریح کرد: ما سالانه سیصد و خرده ای مریض سلی داریم ایرانی و غیر ایرانی که اگر ناقص دارو را بخورد تبدیل به سل مقاوم به درمان و هزینه میلیاردی می‌شود و  احتمال مرگ هم افزایش می یابد که بهداشت موظف است روزانه نظارت کند که مصرف دارو قطع نشود 

فدایی اظهار داشت: و نکته مهم اینکه پیشگیری  مهمتر است و لازم است همچنان مثل چیزی که تا الان بوده بحث واکسیناسیون فرزندان را مردم پای بند باشند؛ الان 11 واکسن داریم و یک واکسن دیگر هم قرار است اضافه شود. 

وی خاطرنشان کرد: دیفتری و سیاه سرفه و کزار اینها بیماری‌های میکروبی هستند که در نتیجه واکسیناسیون الان در جامعه پزشکی به ندرت مشاهده  می‌شود در حالی که یک زمان کشتار می کردند اما الان  تبلیغات سو وجود دارد و اگر عده ای فرزند خودشان را از واکسیناسیون محروم کردند چنانچه فرزندشان کزاز و سیاه سرفه گرفت؛ آن موقع  گروه‌های ضد واکسن کاری برایشان نمی کنند. 

دکتر فدایی تاکید کرد: واکسیناسیون بزرگترین حربه ماست همچنین کارکنان مراکز پزشکی و بیمارستان‌ها ضوابطی را رعایت می‌کنند که عوامل بیماری زا در محیط درمانی نچرخید که ضوابط بسیار روشنی دارد. 

انتهای پیام/

 

 

https://stnews.ir/short/VMKlD
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: