واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان ,علمی، پژوهشی و فناوری

مولدهای الکتروپوریتور برای کاربردهای زیستی بومی‌سازی شد


شرکتی دانش‌بنیان موفق شده‌ است با طراحی و تولید نمونه بومی دستگاه الکتروپوریشن، مسیر توسعه مطالعات زیست‌فناوری، سلولی و مولکولی، ژن‌درمانی و شیمی درمانی را هموارتر کند.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری :از معاونت علمی ریاست جمهوری، زینب شنکائی، مدیرعامل این مجموعه دانش‌بنیان با اشاره به طراحی و تولید ایران‌ساخت مولدهای الکتروپوریتور عنوان کرد: این شرکت‌ دانش‌بنیان برای نخستین بار در کشور موفق شده است مولدهای الکتروپوریتور را برای کاربردهای زیستی، طراحی و تولید کند، این محصول دانش‌بنیان، علاوه بر کاربردهای مطالعاتی و تحقیقاتی، در حوزه درمان نیز کاربردهای گسترده‌ای دارد.

وی درباره فرآیند الکتروپوریشن و کاربرد آن در مطالعات آزمایشگاهی زیست‌فناوری اظهار کرد: به کاربردن پالس‌های الکتریکی در سلول‌ها و بافت‌ها، باعث بروز تغییر در ساختمان غشای لیپیدی دو لایه‌ای سلول‌ها می‌شود، به این صورت که منافذ آبی بین‌غشایی گذرایی در آن تشکیل شده و باعث افزایش نفوذپذیری غشاء نسبت به مواد مختلف می‌شود.

این فعال فناور اضافه کرد: این پدیده، الکتروپوریشن یا حفره‌سازی الکتریکی نام دارد؛ در این فرآیند میدان الکتریکی به شکست غشاء منجر می‌شود، غشاء با دریافت انرژی زیاد حاصل از پالس‌های الکتریکی برای جلوگیری از فرآیندهای تخریبی، شروع به تخلیه این انرژی می‌کند و با رفتاری مکانیکی، نوعی از هم گسیختگی را متحمل می‌شود و در نهایت انتقال مولکول‌های قطبی به داخل سلول میسر می‌شود. این روش در مطالعات آزمایشگاهی، زیستی، شیمی‌درمانی و ژن‌درمانی کاربرد دارد.

وی درباره مزایای فناورانه این محصول دانش‌بنیان بیان کرد: سیستم‌های طراحی و تولید شده در این شرکت دانش‌بنیان ضمن توان تولید پروتکل‌های موجود، بر پایه بیش از ۲۰ سال تحقیقات، توان ایجاد روشی ایمن‌تر و موثرتر نسبت به پروتکل‌های موجود را نیز ارائه کرده است.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان به تجاری‌سازی این محصول جدید اشاره کرد و افزود: در حال حاضر، مراکز دانشگاهی، تحقیقاتی، شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور مختلفی این محصول را خریداری کرده‌اند. دستگاه الکتروپوریتور کارآمد در بخش درمان سرطان نیز در حال طی کردن مراحل نهایی دریافت استاندارد است و در دو کارآزمایی بالینی با درمان حدود ۲۵ تومور مورد ارزیابی قرار گرفته است.

مولدهای الکتروپوریتور برای کاربردهای زیستی بومی‌سازی شد

شنکائی خاطرنشان کرد: از مزایای دستگاه ساخت داخل، نسبت به نمونه خارجی می‌توان به پروتکل‌های استفاده شده، پشتیبانی در داخل کشور و ارائه خدمات پس از فروش و نیز امکان همکاری با شرکت‌های تحقیقاتی با توجه به نیازها و پروتکل‌های خاص مورد نظر آن‌ها و البته قیمت تمام‌شده این دستگاه اشاره کرد. در حال حاضر قیمت این محصول کم‌تر از یک سوم دستگاه خارجی، است.

وی با اشاره به ایجاد اشتغال برای ۲۰ نفر از متخصصان کشور به صورت مستقیم، مزیت‌های قیمتی این محصول را دانست و گفت: در بخش الکتروپوریشن تحقیقاتی قیمت نمونه خارجی حدود دو میلیارد تومان است که دستگاه ساخت شرکت ما با قیمت بین ۲۴۰ تا ۳۶۰ میلیون تومان در سه نسخه مختلف، به فروش می‌رسد.

به گفته این فعال حوزه دانش‌بنیان، در بخش درمانی هزینه هر جلسه درمان الکتروکموتراپی ۲۰۰ میلیون تومان است که انتظار می‌رود پس از اخذ مجوزها قیمت هرجلسه درمان در ایران با دستگاه شرکت حدود ۲۵ میلیون تومان بشود.

به گفته وی، در بخش درمانی نیز علاوه بر پروتکل نمونه خارجی پروتکل حاصل از بیش از ۱۲ رساله دانشجویی مورد ارزیابی و کارآزمایی بالینی قرار گرفته است. طراحی صنعتی و نوع الکترود و رابط آن با توجه به طراحی داخلی تنوع مناسبی دارد. درمان تومورهای بسیار بزرگ و عمقی از مزایای دیگر الکتروکموتراپی این شرکت است.

وی به الزامات تجاری‌سازی محصولات دانش‌بنیان اشاره کرد و گفت: یک شرکت کوچک دانش‌بنیان به تنهایی قادر به پوشش تمام الزام‌های تجاری‌سازی نیست، ایجاد یک شبکه برای اتصال شرکت‌های دانش‌بنیان، می‌تواند این نقص‌ها را پوشش دهد. حمایت دولت در زمینه صادرات نیز می‌تواند مفید باشد. همچنین به نظر می‌رسد حمایت‌های معنوی و حقوقی از شرکت‌های دانش‌بنیان کوچک در مقابل افراد و شرکت‌های پرنفوذ از اساسی‌ترین ملزومات این بخش است.

شنکائی همچنین به نقش معاونت علمی ریاست جمهوری در شبکه‌سازی و آموزش شرکت‌های دانش‌بنیان تأکید کرد و گفت: این معاونت در کاهش روندهای بروکراسی در مسیر این شرکت‌ها، می‌تواند نقشی اثرگذار ایفا کند؛ برای مثال در بحث تجهیزات پزشکی، روند اداری بسیار کند است که این موجب ناامیدی محققان و فناوران شده است که این امر با نقش‌آفرینی و تعامل‌های معاونت علمی ریاست جمهوری، قابل حل است.

https://stnews.ir/short/V9yEl
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: