مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
رئیس دانشگاه اصفهان در پیش همایش «حقوق بشر شرقی، از نظریه تا عمل» با اشاره به ناکارآمدی حقوق بشر غربی و اشاره به اینکه قدرت و ثروت مفاهیم کلیدی حقوق بشر غربی هستند و با کشت و کشتار خود را نشان داده است؛ تاکید کرد: پروژهها و همایشهایی که برگزار میکنیم همه با این دید باشد که هویت همه جانبه را بجای هویت یکسویه در نظر داشته باشیم.
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری از اصفهان : حسین هرسیج در پیش همایش «حقوق بشر شرقی، از نظریه تا عمل» که در دانشگاه اصفهان برگزار شد، هفته پژوهش را گرامیداشت و با اشاره به ارتباط تنگاتنگ رشته های علوم سیاسی و حقوق اظهار کرد: با نگاهی به تاریخ حقوق بشر به ویژه پس از جنگ جهانی دوسه مقطع را می توانیم ملاحظه کنیم. در حقوق بشر که در سال 1948بعد از جنگ دوم جهانی و در واقع با شروع جنگ سرد مطرح شده، بین حقوق بشر که در آن مقطع تصویب شد و متاسفانه خیلیاز آن هم عمل نشد و آنهایی هم که عمل شد ناقص بوده ارتباط تنگاتنگ داشت با دو مفهوم کلیدی که بحث قدرت و منفعت است و از همان ابتدا صاحبان قدرت که در جنگ حاضر بودند و در نهایت دو بلوک شرق و غرب به رهبری آمریکا و شوروی شکل گرفت اینها قواعدی را تنظیم کردند بویژه قسمت غربی آن که تحت رهبری امریکا بود.
هرسیچ اظهار کرد: اینها بحثهای حقوقی مورد نیاز خود را با نام حقوق بشر در سطح جهان مطرح و قوانین را تنظیم کردند که اولویت منفعت خودشان است.
وی افزود: این قدرت و منفعت هردو برآمده از عقلانیت ابزاری است، یعنی ابزاری است برای رسیدن غرب به اهداف خود که کنترل، سلطه و قدرت بیشتر بود یعنی همانطور که از نظر سیاسی و اقتصادی ابزار مختلفی برای تحقق این اهداف داشتند، از ابزار حقوقی نیز با عنوان حقوق بشر هم برای دستیابی به سلطه استفاده کردند.
هرسیچ ادامه داد: دقیقا در عملکردهای آنها می بینیم اگر چه از لحاظ حقوقی به رسمیت شناخته شده در خود سازمان ملل اما در واقع بالاترین ارگانی که تصمیمگیری میکند شورای امنیت است یعنی الان اگر 200 کشور باشند و 199 کشور یک نظری داشته باشند امریکا و روسیه یا هر کشور دیگری میتواند آن را نقض کند و این را بعنوان حق در نظر گرفتهاند یعنی ارتباط قدرت و حق که حق وتو است و این حق براساس سلطه و قدرت و منفعت است.
هرسیج ادامه داد: این حقوق بشر در مقاطع مختلف جواب نداده و ما میبینیم که از ابتدا این عنوان، قربانی مطامع اصحاب قدرت و ثروت بوده است،و این جلو می آید تا تغییری در سیستم بین الملل اتفاق بیفتد و این جنگ سرد تبدیل میشود به فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی و تغییر و تحولاتی که اتفاق میافتد.
وی در ادامه اظهار کرد: نظریهپردازانی مثل فوکویاما و هانتینگتون نظریاتی همچون پایان تاریخ و غربی شدن جهان و ستیز تمدنها (تقابل تمدن غرب و تمدن اسلامی) را با هدف یکسانسازی دنیا و تحمیل سلطه غرب به دنیا مطرح میکنند، همچنین هانتینگتون در ابتدا یک استراتژیست و به دنبال منافع ملی امریکا بوده و بعد از جنگ سرد با توجه به اینکه قدرت برتر شوروی کنار رفته و وحدت غرب زیر سوال رفته و اروپا مجددا دنبال احیای قدرت خودش در ابعاد مختلف بوده آقای هانتینگتون بعنوان استراتژیست بحث ستیز تمدنها را مطرح میکند که به اروپا گوشزد کند اگرچه قدرت شوروی فروپاشید اما قدرتهای جدید و نوظهوری که همان تمدن اسلامی هست دارند روز به روز قدرت خود را بیشتر میکنندکه در برابر این تمدن جدید باید حفظ وحدت و انسجام را تحت سیطره امریکا تاکید نموده.
وی افزود: با گذشت زمان، شرق کمکم بیدار شده و متوجه می شود که نباید تحت سیطره امریکا و غربیها قرار گیرد در همین راستا خود آنها از جمله آقای ژوزف نای بحثی را در رابطه با قدرت نرم و اینکه تغییر و تحولاتی در موازنه قوا رخ داده و تغییر و تحول قدرت از غرب به شرق را مطرح میکند و در این رابطه از نظر جمعیت که نیمی از آن مربوط به شرق بوده و در بحث اقتصادی بواسطه سیاستهایی که غربیها داشتند حدود یک پنجم در قرن بیستم و نوزدهم به اینها تعلق داشته اما هر چه زمان میگذرد این تغییر و تحول قدرت از غرب به شرق رخ می دهد.
رئیس دانشگاه اصفهان با اشاره تغییر و تحولات در قدرتهای نظامی و اقتصادی در شرق که باعث احساس خطر غرب و آمریکا شد، و بویژه نقش نهادها و سازمانهای فرا دولتی و فرا حکومتی که یک تغییر و تحولی از این جهت هم رخ داده؛ گفت: غرب در پی تداوم سلطه خود است اما شرق بیدار شده و این تغییر و تحولات جدید منجر به شکل گیری یکسری مباحث و رخدادهایی شده است.
وی ادامه داد: ریشه همه اینها برمیگردد به اینکه صاحبان قدرت و ثروت می خواهند الگو و مدل خودشان را تحمیل کنند و تا وقتی که این وضعیت وجود دارد و خود را برتر می بینند و تعامل و تبادل و گفتگو صورت نگیرد و همچنین تا موقعی که هویتهای متقابل به رسمیت شناخته نشود و گفته شود یک هویت و یک فرهنگ و یک حقوق بشر تحمیل شود؛ این ستیز و تنشها همانطور که تا حالا بوده تداوم پیدا میکند.
رییس دانشگاه اصفهان اظهار داشت: بنابراین اینجا جای اصحاب حقوق و نخبگان فکری و فرهنگی و تمدنی بویژه از کشورهای شرقی که تغییر و تحولاتی در سرفصلها باید انجام شود یعنی در بحث حقوق پروژههایی که انجام میشود و همایشهایی که برگزار میکنیم همه با این دید باشد که هویت همه جانبه را بجای هویت یکسویه در نظر داشته باشیم.
وی تاکید کرد: حقوق بشر غربی که در آن اولویت بحث سلطه و منفعت و قدرت است و میخواهند بر دیگران تحمیل کنند؛ همین الان در منطقه خود ما با کشت و کشتار متجلی شده است. آنها بصورت گزینشی و ابزاری حقوق بشر را در نظر میگیرند برای همین باید تلاش کنیم هویت همه به رسمیت شناخته شود که اصحاب فکر باید شبانه روز گفتگو و بحث داشته باشند.
انتهای پیام/
1403/03/22 12:05
1403/03/22 11:56
1403/03/22 11:46
1403/03/22 11:37
1403/03/22 11:34
1403/03/22 10:14
1403/03/22 09:34
1403/03/22 09:32
1403/03/22 08:53