مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام گفت: ایران در تولیدات حوزه فناوری آب رتبه نخست را بین کشورهای پیشرو اسلامی به خود اختصاص داده و سه دانشگاه در صدر مطالعات حوزه تقطیر قرار دارند.
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری :
روز شنبه گروه علم و آموزش ایرنا، سید احمد فاضلزاده در گزارشی به تولیدات علمی ایران در حوزه فناوری آب پرداخت و گفت: براساس دادههای پایگاه وب.آو.ساینس WOS تولیدات علمی ایران در بسیاری حوزههای فناوری آب؛ شامل حوزه تقطیر ناگهانی چندمرحلهای، تقطیر چند اثره، تقطیر فشردهسازی بخار، اسمز معکوس یا (گذرندگی وارونه) و اسمز پیش رونده، تقطیر غشایی، فناوری کشت عمودی و فناوری نور پخشیده رتبه اول را در بین کشورهای پیشرو اسلامی به خود اختصاص داده است.
بر اساس این خبر از موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام وی گفت: کمبود منابع آب یکی از چالشهای مهم قرن حاضر است و در مناطقی نظیر خاورمیانه در کنار اختلافات تاریخی، مساله آب از مهمترین زمینههای بروز منازعات و مناقشات محسوب میشود. این برخوردها و منازعات مؤید این نکته است که در شرایط کنونی، منابع آب شیرین در سطوح ملی، منطقهای و بینالمللی به یک کالای اقتصادی مهم و ابزاری سیاسی و مؤثر تبدیل شده و ایجاد ساز وکار لازم جهت اعمال یک مدیریت جامع و یکپارچه منابع آب ضرورتی انکارناپذیر است.
وی اظهار داشت: در کشورهای منطقه خاورمیانه و از جمله ایران، با توجه به ویژگیهای اقلیمی، هرگونه کاهش و یا نوسان در نزولات جوی، محدودیتهای جدی کوتاه مدت و بلندمدت در منابع آب ایجاد شد که میتواند امنیت غذایی، اقتصادی، کشاورزی و حتی ثبات سیاسی و امنیتی این کشورها را تهدید کند. به بیان دیگر، اعمال مدیریت کارآمد و بهینه در جهت حفظ منابع آب کشورها گامی بلند در راستای حفظ و ارتقای قدرت ملی آنها تلقی میشود.
فاضل زاده افزود: برای غلبه بر این نوع چالشها به عزم ملی و توجه جدی به جنبههای کمی و کیفی آب به عنوان چالش اصلی امنیت انسانی و زیست بوم ها نیاز است تا در این مسیر، توسعه علم و فناوری همراه با بومی سازی فنون جدید چاره ساز باشد. فناوریهای راهبردی آب باید با رویکرد حل چالشهای اشاره شده و برای برنامهریزی علمی، منطقی و سازگار با شرایط مختلف کشور شناسایی، ایجاد، فراهم، توسعه و حمایت شود.
وی ادامه داد: براساس سند چشم انداز ۲۰ ساله جمهوری اسلامی ایران و دیگر اسناد بالادستی مرتبط از جمله نقشه جامع علمی، کشور باید در بخش فناوری حوزه آب، با بهرهگیری و برخورداری از مدیریت دانش محور، ظرفیتهای نرمافزاری، سختافزاری و مشارکت مؤثر نقش آفرینان دولتی و غیردولتی در زمینه بسط و توسعه دانش و فناوریهای نوین در صنعت آب در جایگاه برتر منطقه قرار گیرد.
رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام گفت: تحقق اهداف کلان اسناد بالادستی جمهوری اسلامی ایران، به خصوص سند چشم انداز ۱۴۰۴ در بخش آب، مستلزم بهرهگیری گستردهتر، بهتر و کارآمدتر از فناوریهای آب است. به منظور دستیابی به این فناوریهای راهبردی در بخش آب، لازم است یک نقشه راه تهیه و به صورت مستند و مستدل اولویت گذاری شود. سند فناوریهای راهبردی آب که نتیجه تلاشهای جمعی و فرادستگاهی است، نقشه راه کلان و اولویتهای دستیابی به فناوریهای راهبردی مورد نیاز را برای مدیریت آب کشور ارایه میکند.
فاضل زاده ادامه داد: بررسی و تحلیل جایگاه علمی در فناوری آب در رتبه بندیهای معتبر جهانی اهمیت زیادی دارد، اگر چه جمهوری اسلامی ایران در بعضی از فناوریهای آب از لحاظ توسعه فناوری و محصول وضعیت مناسبتری دارد؛، به دلیل بعضی محدودیتها تولیدات علمی کمتری در عرصه بینالمللی انتشار یافته است.
1403/03/22 12:05
1403/03/22 11:56
1403/03/22 11:46
1403/03/22 11:37
1403/03/22 11:34
1403/03/22 10:14
1403/03/22 09:34
1403/03/22 09:32
1403/03/22 08:53