مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
محققان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با انجام پژوهشی تحت عنوان «بررسی ارتباط میان سطوح خونی سلنیوم و سندرم متابولیک در بزرگسالان»، دادههای مطالعات اپیدمیولوژیک را گردآوری و با روش سیستماتیک و متاآنالیز که انجام شد؛ موفق شدند یافتهای نوین درباره ارتباط سلنیوم و سندرم متابولیک ارائه دهند و آن اینکه افزایش یا کمبود سلنیوم در بدن باعث سندروم متابولیک خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری اصفهان: اطلاعرسانی نتایج برخی یافتههای نوین که توجه به آن توسط فعالان بخش سلامت و مردم اهمیت دارد، رویکردی است که واحد ترجمان دانش دانشگاه علوممزشکی اصفهان دنبال میکند.
در همین راستا با زهرا حاج هاشمی دانشجوی دکتری تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، پیرامون پژوهشی تحت عنوان «بررسی ارتباط میان سطوح خونی سلنیوم و سندرم متابولیک در بزرگسالان»، گفتگویی انجام شد.
این دانشجوی تغدیه اظهار کرد: برای این پژوهش با استفاده از روش علمی مرور سیستماتیک و متاآنالیز، به بررسی دقیق ارتباط میان سطوح خونی عنصر معدنی سلنیوم و سندرم متابولیک در بزرگسالان پرداخته است.
وی ادامه داد: برای انجام این پژوهش دادههای مطالعات اپیدمیولوژیک منتشرشده تا مهرماه ۱۴۰۳، گردآوری و تحلیل شد و به تصویری جامع و مبتنی بر شواهد از ارتباط بین میزان سلنیوم خون با سندروم متابولیک دست یافتیم
سلنیوم چیست؟
حاج هاشمی در ادامه به تعریف واژگان کلیدی این پژوهش که عنصر«سلنیوم و سندرم متابولیک» است، پرداخت و گفت: سلنیوم یکی از عناصر کمیاب اما حیاتی برای بدن انسان است که در عملکرد ایمنی، کاهش التهاب، محافظت سلولی و حتی پیشگیری از برخی بیماریهای مزمن نقش مؤثری ایفا میکند.
وی افزود: سندرم متابولیک نیز مجموعهای از اختلالات است از جمله چاقی شکمی، فشار خون بالا، افزایش قند و چربی خون که در صورت عدم کنترل، میتواند زمینهساز ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت نوع ۲ و سایر اختلالات جدی شود.
دانشجوی دکتری تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: هدف و سوال محوری پژوهش این بود که آیا سلنیوم میتواند در پیشگیری از این سندرم خطرناک نقش محافظتی داشته باشد یا خیر؟
حاج هاشمی اعلام کرد: نتایج پژوهش پاسخی روشن و در عین حال هشدارآمیز به این پرسش داده است.
دانشجوی دکتری تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، گفت: یافته کلیدی: رابطه U شکل بین سلنیوم و سندرم متابولیک است؛ بهبیان ساده، این پژوهش نشان میدهد هم کمبود و هم افزایش بیشازحد سلنیوم در خون میتواند با افزایش خطر ابتلا به سندرم متابولیک همراه باشد.
وی توضیح داد: بهعنوان نمونه، افرادی با بالاترین سطح خونی سلنیوم (میانگین 268میکروگرم بر لیتر) حدود ۴۰ درصد بیشتر از افرادی با پایینترین سطح(میانگین 75میکرو گرم بر لیتر)، در معرض این سندرم قرار میگیرند و اگرچه این ارتباط از نظر آماری در حد قطعیت کامل نبود، اما روند کلی هشدار دهنده است.
وی عنوان کرد: این تحلیل دادهها از هزاران فرد، بر اساس متاآنالیز دقیق، نشان میدهد که بدن انسان به حد تعادل طلایی از این عنصر نیاز دارد؛ نه کمتر، نه بیشتر. در واقع هم کمبود و هم زیادهروی در مصرف سلنیوم، هر دو پیامدش ابتلا به سندروم متابولیک خواهد بود.
سلنیوم را از چه منابعی تأمین کنیم؟
دانشجوی دکتری تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان؛ گفت: در حالت عادی، یک رژیم غذایی سالم و متنوع میتواند نیاز روزانه به سلنیوم را به خوبی تأمین کند. منابع غذایی مناسب عبارتند از: گردوی برزیلی (منبع بسیار غنی؛ اما باید با احتیاط مصرف شود)، ماهیهایی مانند تُن و سالمون، میگو، گوشت قرمز، مرغ، تخممرغ، لبنیات، حبوبات و غلات کامل است.
وی تاکید کرد: در صورت وجود محدودیت غذایی یا شرایط خاص، مصرف مکملها فقط با نظر پزشک متخصص مجاز است. مصرف خودسرانه مکملهای سلنیوم بهشدت هشدار داده شده است.این یافتهها نهتنها برای بزرگسالان، بلکه برای تغذیه صحیح کودکان نیز اهمیت دارد. اگر رژیم غذایی خانواده متنوع و متعادل باشد، کودکان هم معمولاً سلنیوم کافی دریافت خواهند کرد.
دانشجوی دکتری تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان؛ اظهار کرد: تعادل در سطح سلنیوم خون، کلید پیشگیری از سندرم متابولیک است. این یافتهها میتواند بهعنوان یک هشدار علمی برای متخصصان تغذیه، پزشکان، سیاستگذاران سلامت و عموم مردم تلقی شود تا نقش تغذیه متعادل را در پیشگیری از بیماریهای مزمن، جدیتر بگیرند.
حاجی هاشمی اظهار کرد: پژوهش مبتنی بر شواهد در حل ابهامات علمی و هدایت تصمیمسازیهای حوزه سلامت و در تلاقی علم، تغذیه و پیشگیری، مدنظر قرار گرفت و نتایجی به دست آمده که اگر مورد توجه قرار گیرد، بر سلامت عمومی جامعه موثر خواهد بود.
انتهای پیام/
1403/03/22 12:05
1403/03/22 11:56
1403/03/22 11:46
1403/03/22 11:37
1403/03/22 11:34
1403/03/22 10:14
1403/03/22 09:34
1403/03/22 09:32
1403/03/22 08:53