پزشکی و سلامت ,علمی، پژوهشی و فناوری

طی یک پژوهش مشخص شد؛

عواقب خطرناک ظروف یکبار مصرف

پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان میزان رهایش میکروپلاستیک‌ها از ظروف یکبار را مصرف بررسی و اعلام کردند: در بهترین حالت ۸۰ درصد از میکروپلاستیک‌های جدا شده از ظروف یکبارمصرف، در ابعاد ۲۵۰ نانومتر بودند، که این اندازه بسیار ریز و پرخطر است.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری اصفهان : علی آقابابایی بنی، دانش‌آموخته دکتری مهندسی شیمی در نشست ترجمان دانش  طرح «مطالعه میزان رهایش میکروپلاستیک‌ها در ظروف یکبار مصرف پرکاربرد» که در راستای  پسا دکترا  تحت راهنمایی دکتر رویا کلیشادی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و متخصص بیماری‌های کودکان، انجام داده است؛ ارائه کرد. 

آقابابایی بعنوان مقدمه و به جهت درک بهتر از مسئله میکروپلاستیک‌ها، به ماهیت پلاستیک‌ها پرداخت و با بیان اینکه امروزه استفاده از این پلاستیک برای نگهداری مواد غذایی و سایر اقلام روزمره، امری اجتناب‌ناپذیر شده است؛ گفت: میکروپلاستیک‌ها، ریزپلاستیک‌هایی در ابعاد میکرومتری و نانومتری هستند که می‌توانند از طریق سیالات، آب، غذا و حتی تنفس، وارد بدن انسان، جانوران، گیاهان و بافت‌های مختلف شوند.

وی ادامه داد:  ما می‌دانیم که میکروپلاستیک‌ها از منابع مختلفی وارد زندگی ما می‌شوند، از جمله: سایش ترمز خودروها، لباس‌های پلاستیکی، فرسایش لاستیک‌ها، و تجزیه پلاستیک‌ها. تجزیه شدن پلاستیک‌ها به معنای از بین رفتن آن‌ها نیست، بلکه به معنای خرد شدنشان به ذرات ریزتر است.

 

پلاستیک‌ها با ابعاد یک‌دهم نانومتر قادر به نفوذ به درون سلول‌ها هستند

وی با اشاره به پیامدهای این ذرات بر سلامت انسان گفت: پلاستیک‌ها هنگامی که به ابعاد یک‌دهم نانومتر می‌رسند، قادر به نفوذ به درون سلول‌های بدن هستند. برای مثال، پژوهش‌های جدید نشان داده‌اند که میکروپلاستیک‌ها در شیر مادر و حتی در جنین یافت شده‌اند.

آقابابایی بنی در خصوص اهداف این پژوهش اظهار کرد: در این مطالعه، یکی از شایع‌ترین روش‌های ورود میکروپلاستیک‌های محیطی به بدن انسان را بررسی کردیم. ظروف یکبار مصرف از جنس پلی‌استایرن به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین ظروف، مورد آزمایش قرار گرفت تا میزان میکروپلاستیک‌های رهاشده در حداقل‌ترین شرایط ممکن سنجیده شود.

وی ادامه داد: برای انجام این پژوهش، ظروف یکبار مصرف را بدون در نظر گرفتن نام تجاری آن‌ها، در دو مرحله تهیه کردیم؛ یکی در ابتدای تولید و دیگری پس از گذشت ۶ ماه از استفاده.

آقابابایی بنی در توضیح روند آزمایش گفت: ما آزمایش‌ها را در دو سطح و با سه بار تکرار انجام دادیم. در این فرآیند، مقداری آب را در سه دمای مختلف، ۳۰، ۶۰ و ۱۲۰ درجه سانتی‌گراد، داخل این ظروف قرار دادیم و سپس میزان میکروپلاستیک‌های رها شده را اندازه‌گیری کردیم. علاوه بر این، با استفاده از تصویربرداری و شناسایی گروه‌های عاملی، آزمایش‌های مختلفی انجام دادیم و علاوه بر شمارش میکروپلاستیک‌ها، اندازه آن‌ها را نیز مشخص کردیم.

این محقق اعلام کرد:  نتایج نشان داد که با افزایش دمای ماده غذایی درون این ظروف، میزان رهایش میکروپلاستیک‌ها نیز به‌طور چشمگیری افزایش می‌یابد.

وی افزود: در مرحله دوم آزمایش‌ها، شرایط خوردن غذا درون این ظروف را شبیه‌سازی کردیم. برای این کار، از قاشق‌های استیل استفاده شد، هر چند می‌دانیم که قاشق‌های پلاستیکی به دلیل داشتن لبه‌های تیز، میزان رهایش میکروپلاستیک‌ها را به‌شدت افزایش می‌دهند. 

آقابابایی بنی تصریح کرد: در این آزمایش، مقدار مشخصی آب را در دماهای مختلف در ظروف یکبار مصرف قرار داده و با قاشق‌های استیل هم زدیم. نتایج نشان داد که با افزایش دما میزان رهایش میکروپلاستیک‌ها تقریباً دو برابر افزایش می‌یابد.

این پژوهشگر با اشاره به یافته‌های نهایی مطالعه تصریح کرد: نتایج نشان داد که نه‌تنها می‌توان میزان میکروپلاستیک‌های آزاد شده را اندازه‌گیری کرد، بلکه می‌توان جنس و اندازه آن‌ها را نیز شناسایی کرد.

وی افزود:  نکته قابل توجه این بود که ۸۰ درصد از میکروپلاستیک‌های جدا شده از ظروف، در ابعاد ۲۵۰ نانومتر بودند، که این اندازه بسیار ریز و پرخطر است.

آقابابایی بنی تأکید کرد: نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که باید تا حد امکان از مصرف ظروف یکبار مصرف خودداری کنیم. همچنین، توصیه می‌شود که این ظروف برای نگهداری غذا در یخچال مورد استفاده قرار نگیرند.

وی افزود: برای افرادی که مجبور به استفاده از این ظروف هستند، توصیه می‌کنیم که از ظروف استیل یا بشقاب‌های غیر پلاستیکی همراه خود استفاده کنند تا غذا را درون آن تخلیه و سپس مصرف کنند.

این محقق هشدار داد: ورود مایعات و غذای داغ به این ظروف، میزان رهایش میکروپلاستیک‌ها را به‌شدت افزایش می‌دهد و می‌تواند اثرات نامطلوبی بر سلامت انسان داشته باشد.

وی همچنین گفت: این بررسی با ریختن آب داخل این ظروف انجام شد یعنی در بهترین شرایط دو بار این بررسی انجام گرفت و مجموعا به به ازای 20 میلی لیتر آبی که در این ظروف ریخته شد و در دمای 120 درجه سانتیگراد و با سایش قاشق متوسط رهایش میکروپلاستیک40 میلی گرم بود.

انتهای پیام/

https://stnews.ir/short/NDJlm
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: