علمی، پژوهشی و فناوری

در گفتگو با علم و فناوری عنوان شد:

واکاوی چالش‌های شرکت‌های دانش‌بنیان؛ از فرهنگ سرمایه‌گذاری تا لزوم اصلاحات ساختاری

رئيس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری خراسان رضوی با بيان چالش‌های شرکت‌های دانش‌بنیان، از فرهنگ سرمایه‌گذاری تا لزوم اصلاحات ساختاری، اشاره كرد: فرهنگ سرمایه‌گذاری و شناخت بازار؛ پاشنه آشیل شرکت‌هادانش بنیان هستند.

«محمودرضا کفاش» در گفتگو با پایگاه خبری علم و فناوری از خراسان رضوی ضمن تشریح اقدامات حمایتی سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری خراسان رضوی از زیست‌بوم علم وفناوری، به کالبدشکافی موانع و مشکلات پیچیده‌ در این عرصه و ارائه ي  راهکارهایی عملیاتی برای برون‌رفت از این چالش‌ها پرداخت. 

وی با اشاره به شکل‌گیری سازمان بسیج علمی،پژوهشی و فناوری در سال ۱۳۸۷ اظهار کرد: هدف این سازمان حركت در جهت جهادعلمي  و دستيابي به مرجعیت علمی است و مأموریت اصلی این نهاد مطالبه‌گری، جریان‌سازی و گفتمان‌سازی تخصصی در عرصه علم و فناوری می باشد. 

رئيس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری خراسان رضوی و مدیر شرکت پیشگامان توسعه فرآيند دانش تأکید کرد: ما  به دنبال تکمیل «زنجیره ایده به پدیده و پدیده به ثروت» هستيم و هر فردی را که در عرعه علمي در مسیر رشد و تعالی کشور گام برمی‌دارد، یک بسیجی و عضوی از این شبکه پویا می دانيم. 

بروکراسی پیچیده 

به گفته کفاش، مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان را می‌توان در دو حوزه اصلی چالش‌های برآمده از ساختارهای دولتی و ضعف‌های فرهنگی و ساختاری در خودِ شرکت‌ها، ریشه‌یابی کرد. 

وی با اشاره به قانون مترقي جهش تولید دانش‌بنیان به بيان اين نكته كه  این قانون هنوز در عمل نتوانسته جایگاه واقعی خود را در استان‌ها پیدا کند، اشاره نمود.  

مدیر شرکت پیشگامان توسعه فرآيند دانش خراسان رضوي، با انتقاد از بروکراسی پیچیده و افزودن قوانین و تبصره‌های دست‌وپاگیر توسط برخي سازمانها و دستگاه‌های اجرایی، گفت: قانون برای تسهیل‌گری آمده است بنابراین نباید روی آن یک قانون دیگر تعریف کرد. لذا قانون تکلیف را مشخص کرده و به جای واکاوی‌های بی‌مورد، باید آن را روان‌سازی و اجرایی کرد. 

وی ضمن اشاره به لزوم ايجاد و راه اندازي یک صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر قدرتمندبا هدف جذب سرمایه‌های خرد مردمی، توجه جدي به  هم افزايي و همگرايي بيشتر بين اعضاء زیست‌بوم علم و فناوري در استان خراسان رضوی را مورد تاكيد قرار داد. 

کفاش افزود: صندوق نوآوری و شکوفایی استان خراسان رضوی با توجه به ظرفیت‌های عظیم صنعتی و معدنی در استان، نیازمند نگاهی ویژه می باشد.                                                                          

فرهنگ سرمایه‌گذاری و شناخت بازار؛ پاشنه آشیل شرکت‌ها 

از سوی دیگر، مسئول سازمان بسیج علمی استان، بزرگترین چالش درونی شرکت‌ها را «عدم شناخت دقیق بازار» و «فرهنگ نادرست سرمایه‌پذیری»، عنوان کرد.

وی افزود: متأسفانه ما هنوز نتوانسته ايم  فرهنگ سرمایه‌گذاری را ترویج دهیم و همچنان منتظر دریافت تسهیلات و کمک‌های بلاعوض هستیم. درصورتيكه اگر شرکتی به توانمندی و نقطه رشد مطلوب رسیده، باید سرمایه‌گذار جذب کند و او را در سود خود شریک سازد، نه آنکه مدام نیازمند تزریق مالی از مسير تسهيلات و كمك هاي بلاعوض و ... باشد. 

وی ضمن تأکید بر لزوم تولید محصول بر اساس نیازسنجی و تقاضای واقعی بازار ادامه داد: نمی‌توان محصولی تولید کرد و صرفاً با امیدواری گفت كه اميدوار است كه کسی آن را خواهد خريد. بسیاری از محصولات دانشي شركت ها و واحدهاي فناور و نوآور ما، محصولاتشان در لبه دانش و فناوري است، لكن در حوزه فروش، بازاریابی و شناخت رقبا بسیار ضعیف عمل می‌کنند. 

عملکرد جزیره‌ای؛ آفتی برای هم‌افزایی 

یکی دیگر از مشکلات ریشه‌ای که، مسئول سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری خراسان رضوی به آن اشاره کرد، فعالیت جزیره‌ای و نبود هم‌افزایی در زیست‌بوم علم و فناوری استان بود.  

وی تشریح کرد: این اتفاق متأسفانه در زیست‌بوم فناوری ما نیز رخ می‌دهد و مجموعه‌های مختلف از فعالیت‌های یکدیگر بی‌خبرهستند و با دوباره‌کاری، منابع را هدر می‌دهندکه این عدم هم‌افزایی در نهایت به کل شبکه آسیب می‌زند. 

ايجاد شبكه بازار و تجاري سازي محصولات                              

وی همچنین از یک برنامه منسجم برای ایجاد بازار برای محصولات دانش‌بنیان خبر داد و خاطر نشان کرد: این اقدام هم به بازاریابی آن‌ها کمک می‌کند و هم فرهنگ استفاده از کالای باکیفیت داخلی و اعتماد به توانمندی‌های بومی را ترویج می‌دهد. 

مدیر شرکت پیشگامان توسعه فرآيند دانش خراسان رضوی بر لزوم ایجاد یک سامانه اشتراک‌گذاری تجارب میان شرکت‌های دانش‌بنیان تأکید کرد و گفت: باید سازوکاری فراهم شود تا شرکت‌ها تجارب موفق و ناموفق خود را در مواجهه با چالش‌های بانکی، بیمه، مالیات و بازاریابی به اشتراک بگذارند. این کار از تکرار خطاها جلوگیری کرده و مسیر رشد را برای شرکت‌های نوپا هموارتر می‌سازد.

خبرنگار: آمنه کارکن

انتهای پیام/ 

 

https://stnews.ir/short/4x09d
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: