علمی، پژوهشی و فناوری

هوش مصنوعی؛

گام لرزان «هوش مصنوعی» در حریق لس آنجلس!

«هوش مصنوعی اینقدر کاربردی و مفید است که می‌توان با آن همه کار کرد، حتی پیش بینی حوادث قهریه!»؛ این گزاره‌ای است که حالا با فاجعه رقم خورده در آمریکا، تردید برانگیزتر به نظر می‌رسد.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری :  از جمله مسائلی که همواره بر گسترش دانش و تکنولوژی سایه افکنده، «تبلیغات» است؛ استفاده گسترده و اغلب غیرمنصفانه از ابزار‌هایی کارآمد که به صاحبان ثروت کمک می‌کند تا محصولی معمولی را خارق العاده و به شدت مهم جلوه دهند و بفروشند. چیزی مشابه اصطلاح رایج در کشورمان درباره رنگ آمیزی گنجشک و فروختن آن به جای قناری!

البته این موضوع نه تازه است و نه محدود به حوزه فناوری و حتی اختراعات و ابداعات، بلکه در عرصه سیاسی نیز به وضوح رد و اثر آن را می‌توان دید و گاه از قیاس واقعیت با شعار‌های سر داده شده، انگشت به دهان ماند؛ تفاوتی که به کمک ابزار‌های تبلیغاتی رقم می‌خورد و گاه به رغم استفاده گسترده از این ابزار‌ها هم، به شکست منجر می‌شود.

شاید یک نمونه مشهور این رویداد در دنیای فناوری، «متاورس» باشد که با سروصدای بسیار بلند به جهان معرفی شد و تا آنجا پیش رفت که مارک زاکربرگ، مالک جاه‌طلب فیسبوک نام هدلینگ عظیمش را به «متا» تغییر داد و حالا تا حد زیادی به محاق رفته و دیگر خبری از آن دنیای موازی و رو به توسعه که باید سریع در آن جایی برای خودمان دست و پا کنیم، نیست.

با یادآوری این نکات و پیشینه‌ها، عجیب نیست اگر ببینیم برخی بر این باور باشند که «هوش مصنوعی» هم، تبی زودگذر است که به زودی فروکش خواهد کرد و گرد و غبارش فرو خواهد نشست. گزاره‌ای که مخالفت با آن چندان ساده نیست به ویژه که هر روز در اخبار از پیشرفت‌های شگرف هوش مصنوعی می‌شنویم.

هوش مصنوعی در این روز‌ها قادر به هر کاری هست و عرصه‌ای نمانده که هوش مصنوعی را نتوان در آن به کار گرفت و به کمکش، تحولی دور از باور رقم زد. این تصویری است که از هوش مصنوعی ترسیم می‌شود و پیرو آن، رقابت شدیدی برای ارائه خدمات نوین بر پایه هوش مصنوعی در جهان به راه افتاده است.

این ویدئویی است که اخیرا مقامات اورنج کانتی (در ایالت کالیفرنیا، آمریکا) منتشر و تاکید کردند که این دوربین مجهز به هوش مصنوعی توانسته آتش سوزی بوته‌ها در یک دره دور افتاده را تشخصی داده و با تماس تلفنی با شماره ۹۱۱، شماره تماس‎‌های اضطراری، مانع از شکل گیری حریق وسیع در منطقه جنگلی شود.

درباره رقابتی سخن می‌گوییم که تا وقتی سیلی واقعیت را نخورده باشیم، متوجه گستردگی اش نخواهیم شد و احتمالا به ذهنمان نمی‌رسد که ممکن است واقعی و نتیجه بخش نباشد. وضعیتی که حالا در آمریکا و به طور ویژه در شهر لس آنجلس به وضوح خودنمایی می‌کند چراکه تصاویری جهنمی، سراسر شهر فرشتگان را در بر گرفته است.

در نتیجه حریق رقم خورده در این شهر، شمار زیادی از خانه‌های گران قیمت این شهر سوخته و به تلی از خاکستر بدل شده است تا ساکنان آنها، از جمله بسیاری از چهره‌های سینمایی و هنری مشهور جهان، مال باخته و زیان دیده لقب گیرند و چه بسا این سوال را از خود بپرسند که آن همه پیشرفت فناوری که حرفش را می‌زدند، کجا هستند؟!

البته مقامات شهر از جمله رئیس دپارتمان آتش‌نشانی لس‌آنجلس (LAFD) تاکید دارند که این وضعیت نتیجه تضعیف آتش نشانی با کاهش بودجه این نهاد بوده که در مکاتبات داخلی، مستند شده و در آن تاکید گردیده بود که در توانایی پاسخگویی به شرایط اضطراری اثر مستقیم خواهد گذاشت. کاهش دو درصدی که بودجه این نهاد را ۱۷.۶ میلیون دلار کاسته است.

مقامات آمریکایی تاکید دارند که جدای کاهش بودجه، هزینه‌های خارج از بودجه‌شان هم بالغ بر ۶۶ میلیون دلار افزایش یافته که موجب شده کارایی این نهاد کاهش بیابد، در حالی که بودجه پلیس در این منطقه بالغ بر ۷ درصد رشد داشته است. اظهاراتی که شنیدشان از زبان مقامات شهری پیشرو در فناوری، قابل تامل است.

این در حالی است که آتش نشانی لس آنجلس برخلاف دپارتمان‌های بسیاری از ایالت‌ها و شهر‌های دیگر ایالات متحده، مدعی استفاده از هوش مصنوعی برای پیش بینی حریق و جلوگیری از حوادث قهریه دیگر مانند توفان نبوده است، اما کیست که نداند آمریکا خودش را سردمدار بسیاری از عرصه‌ها مانند هوش مصنوعی می‌داند و ریشه بسیاری از ترند‌های بازار در آن کشور است.

وضعیتی که با توجه به رویداد خانمان برانداز رقم خورده در گران‌ترین و برترین خانه‌های جهان از نظر فناوری، تامل برانگیز به نظر می‌رسد و این سوال را به دنبال دارد که آیا هوش مصنوعی که در دوربین‌های کنترلی، هواشناسی، علوم فضایی و نظارت ماهواره‌ای، کنترل شرایط اضطراری و بحران‌ها و بسیاری از عرصه‌های دیگر، به کار گرفته شده، همینقدر ناکارآمد و ناتوان است؟!

سوالی که باید دید آیا توجه جهانیان را به خود جلب خواهد کرد و موجب جلوگیری از رویافروشی‌ها خواهد شد و توقع از هوش مصنوعی را معقول خواهد کرد یا به زودی عده‌ای دست به کار خواهند شد تا از دل این فاجعه، رویای دنیای تازه مبتنی بر هوش مصنوعی را بیرون بکشند و از تهدید، فرصت بسازند و تاکید کنند که لس آنجلس سوخت و خاکستر شد، چون از این ابزار فوق العاده خوب و کارآمد بهره نمی‌برد!

https://stnews.ir/short/Vpk6o
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: